Passen en kopen Danielle Branje Passen en kopen Danielle Branje

Custom-made: barefoot schoenen op maat

Heb je moeilijke voeten en kun je geen geschikte barefoot schoenen vinden? Of ben je op zoek naar iets specifieks. Dan is er de mogelijkheid om jouw schoenen op maat te laten maken. In dit artikel vindt je merken waar je custom-made schoenen kunt bestellen.

Kun je binnen het huidige aanbod geen geschikte barefoot schoenen vinden? Bijvoorbeeld omdat je hele smalle of brede voeten hebt? Of omdat je een zeer smalle enkel hebt of een lage wreef? Of heb je bepaalde wensen qua kleur/materiaal die je nergens kunt vinden?

Dan kun je overwegen om barefoot schoenen op maat te laten maken en/of een kleine aanpassing te laten doen.

Hoewel dat misschien erg prijzig klinkt, valt het nog best wel mee. Er zijn er een aantal bedrijven die hierin voorzien tegen een meerprijs van enkele tientjes (afhankelijk van de grootte van de aanpassing).

In deze blog deel ik een overzicht van merken waar je terecht kunt voor custom-made barefoot schoenen.

Let op: wanneer je schoenen op maat laat maken kun je deze niet meer retourneren.

Europa

Proalp

Proalp is een Sloveens bedrijf en ze maken wandelschoenen, (hoge) laarzen, en lage schoenen. Je kunt hier allerlei verschillende aanpassingen laten doen, zoals:

  • Een wollen voering laten toevoegen

  • Een rits in een veterlaars laten zetten

  • Verschillende maten voor links en rechts

  • Een aanpassing voor een extra lage of juist hoge wreef

  • Extra ruimte voor een knobbel / bunion.

Je kunt eerst je voet opmeten volgens de instructies en vervolgens een mail sturen info@proalp.si. Houdt rekening met een productietijd van enkele weken.

Jenon Leather

Jenon Leather is een bedrijf uit Tjechië en ze verkopen winterboots, sandalen en lage schoenen. Bij elk model heb je de optie om custom-made te kiezen. Hier kun je zelf de kleur kiezen en tevens kun je kiezen voor een custom-made maatvoering. Het duurt maximaal 30 dagen voor een custom order.

Studio Dieuw

Dieuwertje Smal helpt mensen om zelf hun barefoot schoenen te maken van leer. Je kunt bij haar terecht in Arnhem voor workshops waarbij je binnen 1 of 2 dagen zelf je schoenen gaat maken. Op haar website vindt je het aanbod. Je kunt o.a. bij haar slippers, sandalen, laarzen en veterschoenen maken.

Gea soles

Gestopt per mei 2024

Gea Soles is een bedrijf uit Spanje. Bij elk model kun je zelf de kleur kiezen. Tevens kun je ook kiezen welke zool je graag zou willen (dikte + materiaal) en kun je er een extra zool bij bestellen om deze later te vervangen.

Houdt rekening met een productietijd van 6 weken.

The Drifted Leather

The Drifted Leather is een bedrijf uit Griekenland. Ze hebben een aantal modellen en je kunt zelf diverse aanpassingen aanvragen, zoals de maat, type zool, kleur, vorm van de neus etc. Ze zijn erg populair en diverse modellen zijn regelmatig volgeboekt.

Luks Barefoot, Tjechië

Luks Barefoot is ook een barefoot schoenenmerk uit Tjechië. Je kunt een aantal modellen op verzoek 0,5 mm breder laten maken.

Let op: dit bedrijf kampt op dit moment helaas met leveringsproblemen. Orders duren soms enkele maanden voordat ze aankomen (ze komen wel uiteindelijk aan!). Houdt hier dus rekening mee als je gaat bestellen.

Buiten Europa

Houdt rekening met hogere verzendkosten en eventueel invoerkosten. Kijk dit vooraf goed zelf na. Het gaat hierbij om kleine eenmanszaken die niet in staat zijn om al deze vragen over invoerrechten persoonlijk voor je te gaan uitzoeken.

Posh Panda

Posh Panda is een Canadees bedrijf gerund door een moeder van 3 en ze maakt hele leuke designs. Ook maakt ze een barefoot alternatief voor een Birckenstock sandaal. Je kunt tevens ook elke schoen volledig op maat maken qua kleuren en verschillende zolen. De productietijd is ongeveer 2-5 weken. Houdt wel rekening met hogere verzendkosten en eventueel douanekosten omdat de bestelling uit Canada komt. Kijk dit zelf goed na, want deze kleine producent kan dit niet allemaal voor je gaan uitzoeken.

Everleigh Meadow

Dit bedrijf wordt gerund door moeder en dochter en ze maken handgemaakte barefoot schoenen in allerlei mooie kleuren. Ze hebben een vast aanbod en tevens kun je ook zelf een schoen op maat laten maken.

Meer lezen
Basis artikelen Danielle Branje Basis artikelen Danielle Branje

Barefoot schoenen: begeleiding en training in Nederland en België.

Ben je op zoek naar een fysiotherapeut, podotherapeut of podoloog die je kan helpen bij een blessure en die ook kennis en affiniteit heeft van barefoot schoenen? In dit artikel vindt je begeleiding en training per provincie.

Ben je op zoek naar training of begeleiding bij het dragen van barefoot schoenen?

In deze lijst verzamel ik locaties in Nederland waar je terecht kunt voor professionele begeleiding, trainingen en workshops rondom het dragen en (hard)lopen op barefoot schoenen.

Deze lijst wordt organisch gevuld. Zodra ik een tip krijg of als ik een behandelaar tegenkom, dan werk ik de lijst bij. Ken jij een goede behandelaar die mensen kan helpen? Stuur dan een bericht naar info@barefootlopen.nl zodat ik deze kan toevoegen aan deze lijst.

Landelijk

Voetentraining

Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning, fysiotherapeut/podoposturaal therapeut en voetkundige en bewegingsanalist, ontwikkelen sinds 2017 online trainingsprogramma's voor mensen met voetklachten. Je vindt er tevens ook een lijst met voetspecialisten die zijn aangesloten bij het netwerk van Voetentraining.

Darefoot

Darefoot is een online platform opgericht door sportpodotherapeut Annabelle van Impuls Podotherapie. Ze merkte dat mensen het vaak lastig vonden om voetoefeningen te blijven doen. Daarom heeft ze een platform opgericht met gratis en betaalde trainingen en workshops voor sterke en fitte voeten. Mocht je persoonlijke begeleiding zoeken, dan kun je ook altijd nog een persoonlijke afspraak maken (omgeving Brabant).

Brabant

Conecting Footsteps - Alphen

Ervaar je langdurige voetklachten? Zoek je advies betreffende barefoot schoenen? Heb je vragen over de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten? Voor deze hulpvragen kun je terecht bij de praktijk Connecting Footsteps van podotherapeut Linda van der Helm in Alphen.

De Gangmakerij - Tilburg

Specialistische fysiotherapie voor onderbeen-, enkel - en voetklachten. Je kunt hier terecht voor voetfysiotherapie, maar ook voor ondersteuning bij het hardlopen middels een loopanalyse. Deze fysiotherapeut heeft zelf ook persoonlijke ervaring met barefoot schoenen.

Impuls Podotherapie, Eindhoven/Tilburg/Son

Impuls is een podotherapie praktijk met 3 locaties in Brabant. Ze zijn een groot voorstander om de voet zoveel mogelijk zelf het werk te laten doen en kunnen je begeleiden bij de overstap naar barefoot schoenen.

Podotherapie Alewijnse - Tilburg Reeshof.

Podotherapeut Linda van der Helm heeft zelf veel ervaring met blootsvoets lopen en lopen op barefoot schoenen en zij kan jou begeleiden vanuit zowel haar vakgebied als haar persoonlijke ervaring. Vraag dus bij het maken van een afspraak naar haar. Tevens kun je bij Linda ook terecht in haar eigen praktijk in Alphen (zie Connecting Footsteps).

Drenthe

Doorlopend beter - Meppel

ChiRunning en ChiWalking workshops in de omgeving van Meppel, georganiseerd door Cor Knipmeijer.

Wandel naar Meer - Meppel

Wandel naar meer is een initiatief van Cor Knipmeijer en Wies van Nuenen. Zij organiseren wekelijks een wandeltocht op blote voeten of minimaal schoeisel in de omgeving van Meppel.

Flevoland

Aldefit - Almere

Evert is een gecertificeerde ChiWalking-instructeur die deze techniek toepast in al zijn wandelingen en trainingen. Elke maand kun je meegaan met een natuurlijke barefootwandeling in de natuur samen met anderen.

Gelderland

Barefoot & More - Arnhem
Elke maandag is er tussen 11.00 uur en 12.00 uur een informatie uur waarin je alles leert over barefoot schoenen. Gratis. Wel vooraf reserveren.

De Voetspecialist - Ede en Driebergen

Bij de Voetspecialist van Robin Captijn kun je terecht voor een barefoot schoenen pasafspraak aan de hand van een voetonderzoek. In de praktijk kun je o.a. de merken Leguano en Panta sandals kopen.

Robin verzorgt ook trajecten “voetenwerk” waarin hij op basis van meerdere invalshoeken (oefeningen, beweging, andere schoenen) mensen met voetklachten behandeld. Houdt er rekening mee dat de kosten voor deze behandeling niet worden vergoed omdat dit niet valt onder fysiotherapie of podotherapie is.

Limburg

Moniek Homan - Maastricht
Fysiotherapeut, gespecialiseerd in voeten en met affiniteit voor barefoot schoenen.

Noord-Holland

Bram van Waes - podotherapie Beld, Amsterdam

(Sport)podotherapeut gespecialiseerd in hardlopen en als expert verbonden aan het tijdschrift Runner’s World. Lopen op barefoot schoenen; wel of geen goed idee.

De voeten van jan - Hoorn/Amsterdam

Holistisch podoloog. Je kunt hier terecht voor een pedologisch consult. Tevens is Jan van Ede elke donderdagavond aanwezig bij Trek Outdoor en zaterdag bij Trek Amsterdam.

Rob Salomonson - Amsterdam

Rob Salomonson is een hardlooptrainer die zich heeft gespecialiseerd in barefoot hardlopen. Je kunt 2x per maand een workshop volgen. Deze worden georganiseerd door barefoot schoenenwinkel de Trek.

FeeTback Amsterdam - Amsterdam

Ruth Langemeijer heeft veel ervaring als het gaat om blootsvoets hardlopen. Via haar bedrijf FeeTback geeft ze coaching en training om mensen de technieken te leren die je nodig hebt om op minimalistische schoenen of zelfs blootvoets te gaan hardlopen. Ze heeft tevens ook het boek Barefoot van Katy Bowman naar het Nederlands vertaald.

Overijssel

Expertisecentrum Voet & Beweging - Zwolle

Een centrum met o.a. registerpodologen, fysiotherapeuten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten. Je kunt hier terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties. Heb je medische vragen over het lopen op blote voeten / minimalistische schoenen, dan kun je contact opnemen.

Utrecht

Fysiotherapie Sonneveldt - Zeist

Je kunt terecht bij fysiotherapeute Cristina Sonnevelt-Weenink voor voetklachten of hulp bij de overstap naar barefoot schoenen. Cristina is tevens aangesloten als docent bij het netwerk van Voetentraining.

Zuid-Holland

Oervoet - Kwintsheul

Podoloog met interessegebied in barefoot/minimalistische schoenen. Je kunt hier tevens ook terecht voor coaching en training (hardlopen, wandelen en algemeen bewegen).

Voet in beweging - Leidschendam

Holistisch fysiotherapeute Marjo van Eerden kan je helpen bij voetklachten, o.a. door een uitgebreid houdings- en beweegonderzoek, videoanalyse van het lopen en oefeningen gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek en analyse.

België

Podoloog Heidi Verfaillie - Oudenaarde en Brakel

Podologiepraktijk. Hiedi Verfaille heeft affiniteit met barefoot schoenen en werkt met het doel om mensen na een behandeling weer zoolvrij te krijgen. .

Medisch Thuis - Laakdal

Bij Medisch Thuis kun je terecht voor barefoot training. Deze trainingen worden in samenwerking met Podologiepraktrijk Entbrouxk gegeven.

Barefoot Belgium - Antwerpen en Brussel

Anton Ghys noemt zichzelf de “barefoot physiotherapist” en hij legt zich als fysiotherapeut volledig toe op barefoot training en therapie. Hij start binnenkort in Antwerpen met een nieuwe praktijk en is 1x in de maand in Brussel waar je een afspraak kunt inplannen via de website.

Meer lezen
Overig Danielle Branje Overig Danielle Branje

Welk barefoot schoenen type ben jij?

Dit artikel is geschreven met een grote knipoog. Het is niet bedoeld om mensen die barefoot schoenen dragen in een hokje te stoppen of belachelijk te maken. Zelf ben Ik wel een beetje van allemaal.

In welke van de barefoot schoenen types herken jij jezelf het meest?

De barefoot purist

De barefoot purist loopt het liefst zoveel mogelijk op blote voeten. Als deze barefoot schoenen aan moet, dan klaagt deze er steevast over dat de zool niet flexibel en dun genoeg is. De barefoot purist staat vooraan om anderen erop te wijzen dat een bepaalde schoen toch echt geen barefoot schoen is. De purist is tegelijkertijd ook iemand die veel weet over voeten en loophouding etc. Dus wil je veel leren over barefoot schoenen, dan moet je zeker bij een barefoot purist zijn. Draagt het liefste geen schoenen. Als het echt moet Fivefingers of Earthrunners.

De barefoot diva

De barefoot diva staat helemaal achter het idee van barefoot schoenen, maar is niet bereid om daar consessies aan te doen qua looks. Barefoot schoenen moeten er ook gewoon leuk uitzien. Deze diva is lid van de Barefoot & Style Facebook groep en gaat op zoek naar styling tips op internet. Draagt het liefst schoenen van Shapen, Groundies of Zaqq.

De barefoot alternatieveling

De barefoot alternatieveling ergert zich er aan dat zoveel barefoot schoenen op mainstream merken willen lijken (alwéér een paar witte sneakers) en draagt het liefst gekleurde custom-made schoenen. Als ze dan ook nog duurzaam geproduceerd zijn dan is het helemaal mooi. Draagt graag Wildling, Paperkrane, Nons, TDL, Saltic of Softstar.

Het barefoot muurbloempje

Het barefoot muurbloempje wil liever niet teveel opvallen en draagt geen gekke kleuren of printjes. Het muurbloempje wil gewoon opgaan in de massa en zit niet te wachten op vragen over schoenen. De grootste angst is dan ook om uitgemaakt te worden voor eend - of clownsschoenen. Het muurbloempje draagt Angles of Groundies.

De barefoot beginner

De barefoot beginner vraagt zich nog steeds af waarom mensen het steeds over hun Best Friend (BF) en Best Friend Forever (BFF*) hebben in online barefoot facebook groepen. Probeert zichzelf wegwijs te maken in size charts en brengt na een aantal mislukte online bestellingen dan toch maar eens een bezoekje aan een winkel. Draagt Vivobarefoot of Xero.

De barefoot geek

De barefoot geek heeft een grote collectie aan training gadgets, zoals teenspreiders en evenwichtsbalken. Meerdere keren per dag worden er oefeningen gedaan met als doel om alle tenen weer in alignment te brengen. Draagt standaard teenspreiders en heeft een collectie aan massage balletjes in de sporttas. Heeft zelfs het meubilair uit huis weggedaan zodat er meer bewogen en getraind kan worden. Draagt Realfoot want daar passen teenspreiders zeker in.

  • BF = Barefoot

  • BFF = Barefoot friendly (voldoet niet aan alle kenmerken van een barefoot schoen, maar is een vriendelijk alternatief)

Meer lezen
Beginners Danielle Branje Beginners Danielle Branje

Zo wen je aan het dragen van barefoot schoenen (en voorkom je blessures)

Het is belangrijk om barefoot schoenen rustig op te bouwen. In dit artikel lees je hoe je kunt wennen aan barefoot schoenen. Zo voorkom je blessures door te snel van start te gaan.

In dit artikel lees je alles over het wennen aan barefoot schoenen en waar je rekening mee kunt houden om blessures te voorkomen.

Allereerst zijn er verschillende ervaringen. Er zijn mensen die in 1x overstappen naar barefoot schoenen en dit zonder problemen doen. Daarnaast zijn er ook mensen die een blessure oplopen, omdat ze te snel van start zijn gegaan.

Schrijver en biomechanicus Katy Bowman beschrijft in haar boek Barefoot dat we niet moeten onderschatten wat de impact is van het overstappen op minimalistisch schoeisel voor ons lichaam. Vooral wanneer je gewend bent aan het lopen op een schoen met demping en hak.

Wat tevens een rol speelt zijn de vloeren waarop we het grootste deel van de dag lopen, die veelal niet-natuurlijk zijn en volledig plat (asfalt, beton) en daardoor een grotere belasting vormen.

 
 

Hoe lang je moet wennen hangt af van meerdere factoren:

  • De flexibiliteit en dikte van de zool. Hoe dunner de zool, hoe minder demping. Er zit veel verschil tussen een 3 mm of 8 mm zool.

  • Of je al regelmatig op blote voeten loopt.

  • Hoe sterk en flexibel je voetspieren en enkels zijn.

  • De aanwezigheid van een (voet)aandoening en/of hypermobiliteit.

  • Hoeveel je loopt of staat op niet-natuurlijke ondergronden, zoals asfalt en beton.

  • Je loophouding: heb je een harde haklanding of land je soepel op je middenvoet?

Op basis van deze factoren kun je voor jezelf een inschatting maken van wat jij nodig hebt om over te stappen op barefoot schoenen.

Ik ben zelf hypermobiel, dus ik heb rustig de tijd genomen om te wennen aan barefoot schoenen. Nu loop ik al >5 jaar op deze schoenen, maar pas ik bijvoorbeeld wel de zool aan op basis van de activiteit.

Voor mijn dagelijkse wandelingen met de hond draag ik het liefst een zool van rond de 8mm. Deze wandelingen zijn toch grotendeels over asfalt en ik heb gemerkt dat ik bij een te dunne zool last van overbelasting krijg (door de hypermobiliteit). Voor dagelijks gebruik heb ik schoenen die wel een dunnere zool hebben van zo’n 3,5 mm.

Mijn tips om te wennen

  • Mocht je normaal altijd schoenen dragen, probeer dan vaker op blote voeten te lopen op verschillende ondergronden, bijvoorbeeld thuis, in de tuin of in het bos.

  • Wanneer je weinig ervaring hebt met lopen op blote voeten en/of een voetaandoening hebt, dan zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een dikkere barefoot zool van bijv. 8-10mm (Barefoot schoenen met een dikkere zool) of gebruik een extra inlegzooltje. Dit zooltje kun je dan verwijderen zodra je merkt dat het lopen op barefoot schoenen goed gaat.

  • Doe je oude schoenen nog niet te snel weg, zodat je de tijd kunt nemen om rustig te wennen.

  • Begin met een klein stukje lopen op asfalt (1 minuut). Gaat dat goed en heb je geen last? Dan ga je het opbouwen naar bijv. 3 minuten. Daarna naar 5, 10, 15 min, etc. Zo bouw je het stapje voor stapje op. Krijg je pijnklachten, dan is het belangrijk om meer tijd te nemen. Gaat het je probleemloos af, dan kun je de tussenstapjes groter maken.

  • Neem pijn altijd serieus en ga niet door als je klachten krijgt. Pijn en ongemak zijn tekenen om meer tijd te nemen voor de overstap of eventueel te kijken naar een dikkere zool of je loophouding onder de loep te nemen.

  • Ga niet te snel je barefoot schoenen werkelijk dragen. Doe je oude schoenen nog even aan als je een lange wandeling gaat maken of een stedentrip maakt. Geef je lichaam rustig de tijd om te wennen. Je hebt al die jaren niet op barefoot schoenen gelopen. Het is niet nodig - en mogelijk zelfs contraproductief - om te gehaast van start te gaan.

Extra begeleiding

Wil je graag meer hulp bij het dragen van barefoot schoenen?

In deze lijst vindt je fysiotherapeuten en podologen die affiniteit hebben met barefoot schoenen.


Disclaimer: deze blog is bedoeld om je te helpen bij het vinden en dragen van barefoot schoenen vanuit mijn persoonlijke ervaring. Dit is geen medisch professioneel advies. Neem bij voetklachten altijd contact op met een medisch professional.

Meer lezen
Passen en kopen, Beginners Danielle Branje Passen en kopen, Beginners Danielle Branje

Barefoot (friendly) schoenen met een dikkere zool

Wil je graag schoenen met genoeg ruimte voor je tenen, maar liever niet teveel barefoot gevoel? In dit artikel vindt je de barefoot en barefoot friendly schoenen met een dikkere zool voor als je iets meer demping nodig hebt.

Je ziet iemand weglopen van achteren. Alleen het onderbeen is zichtbaar. Je ziet de zool van de barefoot schoen. Deze is barefoot-friendly.

Ben je op zoek naar een barefoot schoen, maar dan met demping en een dikkere zool voor meer comfort? In dit artikel zet ik de barefoot-friendly merken op een rij.

Wat zijn barefoot-friendly schoenen?

Barefoot-friendly schoenen voldoen niet aan alle kenmerken van een barefoot schoen, maar zijn nog steeds een goed alternatief. Ze hebben bijvoorbeeld een anatomische neus en zijn helemaal plat (zero-drop), maar hebben een dikkere zool met meer demping.

Deze schoenen zijn vooral bedoeld voor situaties waarin een (zeer) dunne zool minder geschikt is, zoals:

  • Wanneer je voor het eerst begint met barefoot schoenen.

  • Als je veel tijd doorbrengt op harde ondergronden (asfalt/beton).

  • Wanneer je een (voet)aandoening hebt zoals diabetes, reuma of hypermobiliteit.

  • Wanneer je een blessure hebt.

  • Bij intensieve sporten, zoals hardlopen op asfalt.

  • Als je moeite hebt met teveel prikkels van de ondergrond.

Barefoot-friendly schoenen geproduceerd in de EU

Hier volgt een lijst met barefoot-friendly schoenen die geproduceerd zijn binnen de EU.

Ahinsa

Ahinsa is een Tjechisch merk met een grote collectie aan brede tot zeer brede vegan barefoot schoenen. Ze hebben twee schoenenlijnen: barefoot en comfort. De comfort lijn heeft een iets stuggere zool, is niet volledig zero-drop en er zit een inlegzooltje in.

De schoenen van Ahinsa vallen breed (en ze hebben zelfs extra brede modellen) en zijn vooral geschikt voor een lage tot normale wreef.

Bär

Bär is een Duits (barefoot) schoenen merk. Je vindt hier schoenen met een ruime toe-box (gevormd naar de voet), maar wel met een dikkere zool (rond de 10mm). Ze hebben ook een speciale collectie voor mensen met een hallux vagus.

Bär wordt in Duitsland in verschillende steden verkocht en via hun eigen webshop.

Dolfie Paradise

Dolfie Paradise is een Spaans merk. Ze hebben het roer volledig omgegooid en zijn volledig overgestapt naar de productie van barefoot schoenen. Deze schoenen hebben een iets dikkere zool en zijn wat stugger dan flexibele barefoot merken. Daarnaast zitten er 2 zooltjes bij zodat je kunt kiezen hoeveel demping je nodig hebt. Je koop Dolfie via hun eigen website.

Lang.S (Tikki shoes)

Lang.S (voorheen bekend als Tikki shoes) heeft recent een nieuw wintermodel uitgebracht (Kombat) met een dikkere zool. Deze zool is 7,5 mm met een 2 mm inlegzool. Lang.S is ook te koop via Barefoot & More.

Luks barefoot

Luks barefoot maakt kwaliteit leren barefoot schoenen in een klein atelier in Tjechië. Je kunt ze direct bestellen via hun website. Je hebt de mogelijkheid om een schoen te bestellen met een zool van 1 cm.

Wyde Footwear

Wyde Footwear is een Zweeds bedrijf en deze schoenen zijn in samenwerking met fysiotherapeuten ontworpen. Ze hebben een nieuw model (Arcus) die een zool heeft van 10 mm. De zool oogt visueel hoger door het design. Deze schoenen zijn met name geschikt voor een brede tot zeer brede voet.

Barefoot-friendly schoenen deels geproduceerd in de EU

Barebarics

Barebarics is een merk van dezelfde producent als Belenka. Deze schoenen hebben een zool die wat stugger en dikker is dan andere modellen van Belenka. Voor mensen die soepele barefoot schoenen gewend zijn geeft dat soms te weinig barefoot gevoel, terwijl anderen juist erg blij zijn met deze zool. Ze hebben nu ook een aantal nieuwe wintermodellen met een dikkere zool, zoals de Urban Edge en Zing Frost. Barebarics is o.a. te koop via Barefoot & More.

Belenka

Belenka is een barefoot schoenen producent uit Slowakije. Ze hebben verschillende zolen met verschillende diktes (alle Belenka zolen).

De volgende zolen zijn dikker (rond de 8mm):

  • Unigrip (Entice/Atlas)

  • Deepgrip (Winter, Snowfox, Bliss, Polaris etc)

  • Ergogrip: Charlotte, Mojo, Diva

  • Pathgrip: Barebarics Voyager

De Unigrip en Deepgrip vallen gemiddeld breed. De Ergogrip en Pathgrip vallen zeer breed. Barebarics is o.a. te koop via Barefoot & More.

Groundies

Groundies heeft een aantal verschillende zolen. De dikste zool is de GX1. Deze wordt met name gebruikt bij de winter/outdoor modellen. De dikte van de zool is 8,5 mm en deze zool is ook stugger dan de andere zolen.

Modellen die deze zool hebben zijn o.a. de Odessa Wool, Ontario, Utah, Derby, Williamsburg en Tegernsee.

Groundies valt smal tot gemiddeld qua breedte. Groundies is o.a. te koop via Barefoot & More.

Barefoot-friendly schoenen geproduceerd buiten de EU

Altra

Altra is een sportschoenen merk. Dit is geen barefoot merk, maar ze hebben een aantal modellen met een bredere toebox en geen verhoogde hak (zero drop), zoals de Lone Peak 7.

Dit kan een geschikte schoen zijn voor als je wilt gaan hardlopen en meer demping nodig hebt of bij een blessure/aandoening.

Deze sportschoen heeft een zool van 2,5 cm. Dit is dus een stuk meer dan de andere schoenen in deze lijst. Altra is o.a. te koop via Bergfreunde.

Hobibear

Hobibear is een Chinees barefoot schoenen merk. Ze hebben daarnaast een collectie met “brede voeten schoenen”. Deze schoenen hebben een dikkere zool met meer demping, maar wel een anatomische neus. Je koopt Hobibear via hun Duitse website.

Joe Nimble

Joe Nimble was een barefoot merk, maar is in de afgelopen jaren overgestapt naar schoenen met meer demping, vergelijkbaar met Altra. Je vindt hier sportschoenen met demping, maar wel met een anatomische neus en geen verhoogde hak (zero-drop).

Lems

Het Amerikaanse merk Lems is o.a. te koop bij Iedereen Loopt in Brugge. Alle zolen van Lems zitten qua dikte rond de 10mm. Lems valt breder dan gemiddeld.

Lems heeft recent een nieuwe zool geïntroduceerd (Builder Boot Grip) die valt onder de barefoot friendly alternatieven met een zool van 1,6 cm.

Merrell

De modellen Wrapt & Trail Glove 7 hebben een dikkere zool dan andere barefoot schoenen van Merrell. Merrell valt smal qua pasvorm.

Merrell is o.a. te koop bij Merrell Schoenen in Abcoude, Iedereen Loopt en bij Barefoot & More in Arnhem.

Topo Athletic

Topo Athletic is een merk voor hardloopschoenen met een anatomische pasvorm. Ze hebben een aantal modellen die zero-drop. Deze schoen is o.a. te koop bij Bergfreunde of via hun Europese Topo Athletic website. Mocht de schoen niet meer op voorraad zijn, kun je deze ook op de Amerikaanse Topo Athletic website kopen, maar houdt dan rekening met douanekosten.

Xero Shoes

Xero Shoes is ook een Amerikaans merk en de standaard zool is 5,5 mm met een inlegzooltje van 3 mm. Ze hebben ook een aantal modellen met een dikkere zool, zoals de Ridgeway, Breckenride en Alpine. Xero Shoes valt smal tot gemiddeld.

Bij deze zool heb je nog voldoende barefoot gevoel, maar de zool is wel net iets steviger en dikker dan andere barefoot schoenen die dunner zijn. Xero Shoes is o.a te koop via Barefoot & More.


Alternatief: inlegzool met demping

In plaats van nieuwe schoenen kopen zou je ook meer demping kunnen krijgen door een extra zooltje toe te voegen. Dit kan alleen als er genoeg ruimte is in de schoen om een zooltje toe te voegen. Zorg er dan wel voor dat je een volledig plat zooltje koopt i.p.v. een zool met voetenbed.

Lees mijn review over de NorthSole inlegzolen

Meer lezen
Reviews Danielle Branje Reviews Danielle Branje

Review: Shapen Cosy nubuck barefoot winter laarzen

In dit artikel review ik de Shapen Cosy barefoot combat laars in zwart nubuck. Ik vertel je de voordelen en aandachtspunten van deze schoen.

Al een tijdje was ik erg benieuwd naar de schoenen van Shapen. Dit merk uit Slowakije heeft als missie om barefoot schoenen mooier te maken. Ze hebben een leuke collectie aan winterschoenen, zomerschoenen en zelfs schoenen voor een bruiloft. Daarnaast zijn hun schoenen ook extra breed en was ik benieuwd hoe ze zouden zitten qua pasvorm.

Samengevat

  • Gevoerde laars van nubuck leer met wollen voering

  • De pasvorm is gemiddeld/breed

  • Unisex: maat 35 - 47

  • 3,5 mm zool en 2 mm inlegzool

  • Verkrijgbaar in 3 kleuren en een zwarte gladleren variant

  • Lage tot normale wreef (weinig volume boven tenen)

  • Kwaliteit is soms twijfelachtig

  • Ontworpen en geproduceerd in Slowakije

Pasvorm

Ik heb eindelijk schoenen gevonden die echt breed genoeg zijn (jeej!) en ze zitten dan ook erg comfortabel door de wollen voering. Het is alsof je de hele dag op slofjes loopt.

Qua wreef zijn ze het meest geschikt voor een normale wreef. Bij een hoge wreef kun je de veters losser maken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je geen hele dikke sokken of extra zooltje kunt dragen. Ook helpt het dan om een maat groter te kopen als je twijfelt tussen twee maten. Bij een lage wreef kun je de veters strakker aantrekken en bijv. een zooltje dragen. Door de rits en veters zijn ze vrij flexibel aan te passen.

Als we kijken naar de breedte, dan zijn ze 9,7 cm breed bij een zool lengte van 25,5 cm. Dit is dus vrij breed. Ze zijn net iets smaller dan de Groundies Odessa Barefoot+ en ze hebben ook minder volume in vergelijking met de Odessa Barefoot+. Wel is de zool van de Shapen Cosy flexibeler dan de Groundies.

De neus loopt niet schuin af en dit geeft ook genoeg ruimte voor een plateau voetvorm. Heb je een Egyptische/slope voetvorm? Dan heb je mogelijk wat veel ruimte. Dan past mogelijk Aylla, Belenka of Ahinsa beter qua toebox.

Shapen Cosy maat 39 in het midden. Links: Groundies Odessa barefoot+ en rechts Groundies Odessa barefoot.

Maatvoering

Volgens de maattabel zou je 8-12 mm moeten optellen bij je voetlengte. Mijn voetlengte is 23,7, dus dan zou ik uitkomen op maat 38. Ik heb in dit geval maat 39 gekozen zodat ik ook genoeg ruimte zou hebben in de breedte en dikke sokken kan dragen. Daarnaast kreeg ik het advies om ze niet te klein te kopen omdat de voering nog meer ruimte kan innemen na het dragen.

Nu ik ze een tijdje draag vind ik de maat 39 ook erg prettig zitten, maar alleen als ik dikke sokken draag. Ik had idealiter een 38,5 moeten hebben, maar die bestaat helaas niet. Ze zitten ook wat ruim bij de enkels, daarom draag ik een enkelwarmer waardoor ze een stuk steviger aan mijn voeten zitten.

Comfort

Deze Cosy heeft zowel een rits als veters wat ik persoonlijk erg fijn vind. Door de rits kun je ze eenvoudig aantrekken, maar door de veters kun je ze beter op maat maken.

Ze lopen echt als slofjes en dat komt ook door de wollen voering. Het wol voelt wat stug aan, maar daar had ik geen last van tijdens het dragen. Het is geen dikke wollen voering, zoals de Belenka Polaris of Winter, maar ik vind dit ideaal voor een dagelijkse schoen die ik ook binnen draag op werk

Bij de hiel zit overigens geen wollen voering. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld een heelpad in de schoen plakken. Ik ervaar dit niet als vervelend, maar er zijn mensen die in een koud klimaat wonen die dit wel jammer vinden.

Ik vind ze warm genoeg voor de Nederlandse winters, maar ik heb deze schoenen nog niet langdurig gedragen bij temperaturen onder -1. Houdt er rekening mee dat de zool dun is en je hierdoor ook wat sneller koude voeten kunt krijgen (5 tips voor warme voeten in jouw barefoot schoenen).

Zool

De zool is 3,5 mm + 2 mm en flexibeler dan bijvoorbeeld de GO1 zool van Groundies. Ik moest aan het begin even wennen aan het lopen op asfalt, maar dat kwam vooral ook omdat ze wat losser aan de enkel zitten. Qua werkelijk barefoot gevoel van de zool scoort deze schoen heel goed. Qua duurzaamheid scoort deze zool een stuk minder goed. Er komen veel klachten binnen over deze zool.

De zool is gestikt en niet gelijmd, waardoor water door de naden heen kan komen. Ik heb ze zelf waterbestendig gemaakt met een spray en ik heb nog geen natte voeten gehad, maar het zijn geen waterdichte schoenen.

Sinds november 2024 heeft Shapen een nieuwe zool voor de Cosy die dikker is en minder flexibel dan de oude zool. Ik verwacht wel dat deze zool beter gaat scoren qua levensduur.

Kwaliteit / levensduur

Het materiaal wordt snel vies en lichte vlekken zijn heel snel zichtbaar. Het is dus handig om een schoonmaak borstel voor Nubuck aan te schaffen mocht je dat nog niet hebben. Ook heb ik ze vooraf ingespoten met beschermende spray voor Nubuck schoenen om de levensduur te verlengen.

Persoonlijk vind ik de kwaliteit van het leer van Shapen wat twijfelachtig. Het nubuck scoort wel beter dan de gladleren versie, maar ook hierbij is het leer dun. Toen ik ze met wax ging behandelen viel mij dat ook beter op. Het gladleer ruikt niet naar leer, maar eerder naar plastic. Dus waarschijnlijk worden ze met een coating behandeld.

De Cosy zit lekker en comfortabel, maar er zijn qua materialen kwalitatief betere schoenen voor deze prijs.

Pluspunten

  • Comfortabele en warme barefoot laarzen die zitten als slofjes

  • Gemakkelijk aan te trekken met behulp van de rits

  • Veel ruimte voor de tenen, vooral als je een plateau voetvorm hebt.

  • Gemaakt in de EU

Aandachtspunten

  • De toebox is erg breed. Dus deze schoen is minder geschikt voor een smalle voet

  • Er is veel ruimte bij de hak wat ervoor kan zorgen dat je hak omhoog komt bij het lopen als je smalle enkels hebt. Ik los dit zelf op door een enkelwarmer te dragen, maar je zou ook een zooltje kunnen dragen.

  • Peroonlijk vind ik dit echt een winterschoen voor dagelijks gebruik. Ik vind dit geen geschikte winterschoen voor in het bos/outdoor.

  • Er zit geen wollen voering bij de hak. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een heelpad kunt gebruiken als je teveel ruimte hebt.

  • De schoenen zijn gemaakt van leer en wol, maar de kwaliteit is niet zo goed als andere merken.

  • Het wol ruikt naar schaap. Vooral wanneer het buiten nat en vochtig is.

Alternatieven

  • Ahinsa Jaya (made in EU, vegan, lagere wreef en smallere enkel)

  • Aylla Chiri winter (made in EU, boonvorm en slope)

  • Belenka Winter (made in EU, lagere wreef, dikkere voering)

  • Feelgrounds Patrol Winter (vegan, smaller)

  • Koel Faro (made in EU, warmer gevoerd, smaller)

  • Peerko Go/Frost (made in EU, vergelijkbaar qua breedte, lagere wreef)

  • Groundies Odessa (made in EU, normale en extra brede variant, niet gevoerd)

  • Mukishoes (made in EU, duurzame productie, smaller)

  • Vivo barefoot Gobi (smaller en slope)

Meer lezen
Danielle Branje Danielle Branje

5 tips voor warme voeten in jouw barefoot schoenen

Heb je koude voeten in jouw barefoot schoenen in de winter? In dit artikel lees je hoe je zorgt voor warme voeten in jouw barefoot schoenen als het weer koud begint te worden.

Een foto van een landschap in de winter met een laagstaande zon en een witte hond op het pad

De dagen worden donker en de temperatuur gaat naar het vriespunt. Barefoot schoenen hebben een dunne zool en dus meer contact met de koude grond. De kou trekt dan sneller door de zool naar je voeten toe.

Hoe zorg je nu voor warme voeten deze winter?

Hier volgen mijn 5 beste tips:

Tip 1: Start met warme schoenen

Een simpele gratis tip, maar wel effectief.

Wanneer je koude schoenen hebt, dan begin je al met een achterstand. Je schoenen koelen je voeten af en het is lastiger om warme voeten te krijgen als ze koud zijn aan het begin. Daar kan een wollen inlegzooltje of een paar dikke sokken vaak niet tegenop.

Zet dus je (wandel)schoenen binnen bij kamertemperatuur zodat ze op temperatuur zijn als je naar buiten gaat.

Tip 2: Start met warme voeten

Deze sluit aan bij de vorige tip. Als je voeten al koud zijn voordat je naar buiten gaat, dan worden ze alleen nog maar kouder zodra je buiten komt. Daar valt dan ook bijna niet tegenop te bewegen (tenzij je flink gaat hardlopen natuurlijk).

Draag binnen warme sloffen of dikke sokken zodat je met warme voeten in je - opgewarmde - schoenen stapt.

Tip 3: Vervang je zooltjes door een (wollen) thermozool

Zit er nog geen zooltje in jouw schoen? Of alleen een dun zooltje. Dan kun je een zooltje toevoegen of je zooltje vervangen door een thermozool met of zonder wol.

Ik koop zelf thermozooltjes met een wollen bovenlaag van het merk Oma King. Dit is een bedrijf uit Estland. De zooltjes zijn te koop bij Barefoot & More en Iedereen Loopt (Alle barefoot schoenen winkels in Nederland).

Je kunt de zooltjes heel eenvoudig op maat knippen. Ik heb zelfs een maat 43-47 besteld omdat de kleine maat niet op voorraad was en deze heb ik kunnen bijknippen. Er zit ook een plakrandje op waardoor ze in mijn schoenen heel goed blijven zitten.

Tip 4: Draag warme (wollen) sokken

Merino wollen sokken staan erom bekend dat ze erg geschikt zijn voor koud weer. Er zijn een aantal merino wollen teensokken, zoals de Injinji Wool Crew en de Knitido Merino. Daarnaast kun je dikke sokken ook nog combineren met een Liner. Dit is een dunne sok die je als basislaag kunt dragen onder een ander paar. Hiervoor moet je wel genoeg ruimte hebben in je schoenen.

Wil je liever geen wol dragen? De Knitido Biwa teensokken zijn gemaakt van katoen of de Injinji Midweight.

Echter hebben teensokken wel 1 nadeel. Ze zijn iets minder warm omdat je tenen los van elkaar zitten (en elkaar niet kunnen opwarmen). Net zoals je in wanten ook warmere handen hebt dan in handschoenen. Dus je kunt ook nog altijd dikke wollen sokken dragen. Die vallen over het algemeen wat wijder.

Lees hier de review over 5 teensokken voor in de winter.

Tip 5: Koop barefoot schoenen met een dikke voering

Tot slot helpt het natuurlijk om een paar barefoot schoenen te kopen die meer geschikt zijn voor koude temperaturen, dus met een dikke voering en/of een iets dikkere zool. De meeste merken hebben wel een of meerdere modellen met een (wollen) voering.

Dit zijn barefoot schoenen die worden genoemd als zeer warm bij koude temperaturen:

  • Koel Faro Lamfel (gemiddelde breedte en volume)

  • Belenka Winter 3.0 en Belenka Snowfox (breed en laag volume)*

  • Belenka Arctic Edge

  • Barebarics Urban Edge*

  • Xero Alpine (smal/gemiddeld qua breedte en hoog volume)*

  • Jenon Leather Snowflake (op maat te maken)

Deze zolen scoren minder goed qua anti-slip, wat wel een must is bij koude temperaturen en een gladde ondergrond. Je kunt een schoenmaker vragen om de zool iets op te ruwen, zodat ze minder glad zijn op natte ondergronden. Dit is helaas een gebrek van veel barefoot schoenen.

Meer lezen
Beginners Danielle Branje Beginners Danielle Branje

Voorkom een aankoop bij een nep/scam website

Is deze barefoot webshop of website wel betrouwbaar? Hoe voorkom ik een aankoop bij een scam / nep website voor barefoot schoenen? In dit artikel lees je hoe je dit voorkomt.

Er zijn nog maar weinig fysieke winkels waar je barefoot schoenen kunt kopen. De meeste schoenen zul je op dit moment nog online moeten kopen. Over het algemeen hebben mensen goede ervaringen hiermee, ook met buitenlandse webshops uit bijvoorbeeld Tjechië, Roemenië of Hongarije.

Zelf heb ik goede ervaringen met het bestellen bij Tikki Shoes (Roemenië), Magical Shoes, Peerko, Blifestyle en Groundies (Duitsland).

Echter zijn er steeds meer frauduleuze websites die zich voordoen als een online barefoot winkel. Helaas zijn er ook regelmatig mensen die hier in trappen omdat ze bijna dezelfde naam en het logo gebruiken. Fraudeurs worden ook steeds beter. Kijk dus goed voordat je de eerste keer online besteld. 

In deze blog geef ik je een aantal tips om fraude te herkennen zodat jij alleen je barefoot schoenen koopt bij een betrouwbaar merk.

1) Controleer of de link/url klopt

Bij fraudeleuze websites is er vaak een extra woord toegevoegd aan de URL, zoals bijvoorbeeld “nederland”.

www.belenkanederland.com (nep website)
www.groundies-nederland.com (nep website)
https://www.tikkishoesnederland.com (nep website)

Zover ik weet is er geen barefoot merk dat een dergelijke link op deze manier gebruikt. Wel hebben merken een website in verschillende talen, zoals bijvoorbeeld: https://www.groundies.com/nl (betrouwbaar).

Hieronder een voorbeeld van een scam website (niet betrouwbaar dus):

 

2) De prijzen zijn “te mooi om waar te zijn”

Bij fraudeleuze websites zijn de prijzen altijd te mooi om waar te zijn. Elk model is 50% afgeprijsd. Dit terwijl het vaak om nieuwe modellen gaat die in die winkel voor de normale prijs verkocht worden. 

Hieronder een voorbeeld van een frauduleuze website: alle modellen (ook de nieuwe) zijn 50% afgeprijsd. Zeer hoge kortingen zijn altijd een rode vlag (behalve misschien bij Black Friday, maar let dan juist ook extra goed op).
 

 

Als je twijfelt, kijk dan bijvoorbeeld op het officiële Instagram account of Facebook naar de officiële website link. In het artikel Alle barefoot merken op een rij vindt je ook alle correcte links.

3) Teksten zijn slecht geschreven

Een frauduleuze website herken je aan de teksten en de product omschrijving. De teksten op de website zijn geschreven in verschillende talen. De product omschrijving is gekopieerd en geplakt vanaf de originele website zonder dat het in een goede lay-out staat (of zelfs van een andere niet gerelateerde website).

Kijk bijvoorbeeld eens bij de "over ons” pagina. De kans is groot dat er een vage en niet relevante tekst staat. 

Als gevolg van Artificiële Intelligentie (AI) kunnen teksten wel beter geschreven worden en dus minder snel herkenbaar. Controleer dus naast de tekst ook andere details, zoals de URL. 

Voorbeeld van de “"over ons” pagina van een frauduleuze website:
 


Er zijn ook betrouwbare websites die gebruik maken van vertalingen. Zo staat er op de Groundies website weleens een stukje Spaans en bedrijven buiten de UK/USA hebben soms fouten in de Engelse vertaling. Niet elke verkeerde zin of vertaling is per definitie een scam website. 

4. De organisatie staat niet in het KVK register 

Elke onderneming in Nederland (dus ook elke webshop) is verplicht zich in te schrijven in de Kamer van Koophandel (KVK). Wanneer een Nederlandse webshop niet in het KVK register staat is dat een rode vlag. 

Via de website van de KVK kun je heel eenvoudig zoeken in het handelsregister.

Dit heeft echter alleen betrekking op Nederlandse bedrijven. Koop je bij een buitenlandse webshop die geen vestiging heeft in Nederland, dan zal deze niet te vinden zijn. 

5. Installeer browserbeveiliging

Tot slot kan het je ook helpen om gebruik te maken van browserbeveiliging.

Wij gebruiken zelf Bitdefender. Dit is een gratis tool die websites scant zodat je een rood kruisje krijgt te zien bij een scam of phishing website.

In dit geval krijgt een mogelijk frauduleuze website een rood kruisje: 


Hopelijk helpen deze tips jou om geen aankoop te doen bij een nep website.

Twijfel je nog steeds of een online shop wel betrouwbaar is? Je kunt ook navraag doen in de Facebook groep “Barefoot schoenen praathoek” of een webshop betrouwbaar is.

Meer lezen
Reviews Danielle Branje Reviews Danielle Branje

Review: Xero Shoes Denver leather barefoot hoge veterschoen

In dit artikel review ik de barefoot Denver leather van het merk Xero Shoes. Ik vertel je de voordelen en aandachtspunten van deze barefoot schoen.

De Xero Shoes Denver leather is een leren barefoot herenschoen die gebruikt kan worden voor wandelingen in de natuur, maar ook leuk is voor dagelijks gebruik. 

Deze schoen kan ook door vrouwen gedragen worden met een gemiddelde tot gemiddeld brede voet

Samengevat 

  • Gemaakt van leer (nubuck) met synthetische voering

  • De pasvorm is gemiddeld qua breedte (vooral breed bij middenvoet)

  • Herenmodel (maat 39,5 - 48)

  • 3,5 mm zool en 2,5 mm inlegzool

  • Verkrijgbaar in 2 modellen: leer en canvas (valt smaller in de breedte).

  • Geschikt voor een gemiddeld tot hoge wreef (veel volume bij tenen)

  • Kan ook door vrouwen gedragen worden (vanaf +/- maat 38,5)

Pasvorm

De Xero Denver leather heeft een rechte vorm, brede hak en een ruimte toebox met veel verticale ruimte. De neus van de schoen loopt een beetje naar binnen.

De schoenen van Xero shoes zijn erg geschikt als je een hoge wreef hebt. Daarnaast is er veel ruimte boven de tenen. Indien je een smalle voet hebt met een lage wreef of een slope voetvorm (tenen lopen schuin af), kan deze schoen mogelijk teveel ruimte hebben. Je zou dan een extra zooltje kunnen gebruiken.

Maatvoering

Xero staat over het algemeen bekend als een merk dat smal valt. Deze leren schoen is een van de bredere modellen van Xero Shoes en valt vooral breed bij de middenvoet. Het leer is flexibel en de toebox ruim, waardoor je ook nog ruimte hebt naast het zooltje. De Denver Canvas en de hiking schoenen hebben minder ruimte.

Wanneer je een zeer brede voet hebt of vooral de breedte nodig hebt bij de tenen, dan zal deze niet breed genoeg zijn. Kijk dan bij de alternatieven onderaan dit artikel.

Het inlegzooltje van deze schoen is 25,5 cm x 9,5cm bij een herenmaat 40,5. Mijn voet is 23,7cm x 9,7 cm en normaal draag ik 38 of 39. Echter voel ik wel dat mijn kleine teen tegen de rand aan komt, dus qua breedte is dit voor mij niet helemaal ideaal.

Let goed op bij het kiezen van de maat, omdat de herenmaten niet overeen komen met de damesmaten. In de Xero prio (damesmodel) is maat 39 ook 25,5 cm. Dus je moet ongeveer 1 tot 1,5 maat optellen bij jouw damesmaat of 1 tot 1,5 maat aftrekken als je het damesmodel wilt kopen i.p.v. het herenmodel.

Comfort

In vergelijking met een niet-barefoot wandelschoen is de Xero Denver een verademing. De schoen zit comfortabel en is flexibel. De schoen knelt niet aan mijn enkel, wat mij vaak stoort bij wandelschoenen. Ook geeft de zool mij voldoende demping bij lange afstanden op asfalt. Ik kan er uren op wandelen zonder problemen.

Deze wandelschoen is niet waterdicht. Wel kun je de schoen behandelen met een waterproof spray of een natuurlijke leerwax, waardoor deze waterbestendig is. Ik heb met deze schoenen een flink stuk door nat gras gelopen en ik had geen natte voeten. 

Indien je toch een volledig waterdichte schoen zoekt kun je kijken naar een alternatief zoals de Xcursion fusion, Ridgeway of de Mesatrail WP. Hierbij lever je wel een stukje flexibiliteit in van de zool en ruimte in de breedte.

Zool     

De zool van de Denver is redelijk flexibel. Je kunt de zool goed buigen en draaien. De zool is flexibeler dan de hiking schoenen van Xero shoen, maar minder flexibel dan bijvoorbeeld Shapen, Wildling of Leguano.

Ik had gehoopt dat deze zool minder glad zou zijn dan de Xero Prio, omdat dit een model is voor de winter. Dat valt helaas tegen. Het lijkt dezelfde zool te zijn als de Prio. Ik vind de zool erg glad bij regen en dan met name bij het lopen op gladde stenen. Bij het lopen in het veld, op natte bladeren en in het bos vind ik ze wel goed te dragen.

Uiteindelijk heb ik de zool laten opschuren bij de schoenmaker. Hierdoor is de zool wat minder glad. Het is echter geen schoen die ik zou meenemen voor een wandeling in de bergen.

Er zit een uitneembaar thermozooltje in. Dit heb ik zelf vervangen door een wollen thermozool. Hierdoor zijn ze ook goed te dragen in de winter.

Kwaliteit / duurzaamheid       

Het leer oogt in eerste instantie wat kwetsbaar/droog. Je ziet al snel kleine oneffenheden op het leer. Ik ben dus heel benieuwd hoe deze schoenen zich gaan houden op de lange termijn. Ik heb ze behandeld met leervet en daarna ziet het leer er een stuk beter uit.

Ik ben naar een schoenmaker gegaan voor advies over het onderhoud en heb hiervoor een waterproofing spray gekocht. Ze adviseerde mij om de schoenen bij dagelijks gebruik elke 2 weken te behandelen. 

Xero shoes produceert haar schoenen in Viëtnam en China. Er is maar weinig bekend over waar het leer vandaan komt en onder welke omstandigheden de schoenen worden geproduceerd. Er zijn ook alternatieven uit Oost-Europa wat een stuk lokaler (en mogelijk ook duurzamer) is qua productie. Deze zal ik noemen bij de alternatieven. Echter scoort Xero wel erg goed qua draagcomfort voor voeten met een hoge wreef en brede hak. Er zijn nog niet zoveel duurzamere alternatieven op dit gebied. 

Pluspunten  

  • Fijne wandelschoen

  • Erg licht en flexibel voor een wandelschoen

  • Geen knellend gevoel bij de enkel en genoeg ruimte voor de wreef.

  • De zool is flexibel voor een wandelschoen.  

  • Unisex schoen. Ook goed te dragen voor vrouwen.

Aandachtspunten 

  • Dit model is alleen verkrijgbaar in het herenmodel. 

  • Veel volume en veel ruimte bij de hak (vooral omdat het een herenmodel is).  

  • De zool is glad bij het lopen op gladde stenen 

  • Schoenen van Xero worden in China geproduceerd. Er is weinig bekend over duurzaamheid.   

  • De maatvoering van het herenmodel is niet vergelijkbaar met het damesmodel. Je hebt ongeveer 1,5 maat groter nodig. Dus als je damesmaat 38,5 hebt, heb je ongeveer maat 40 in het herenmodel nodig. 

Meer lezen
Reviews Danielle Branje Reviews Danielle Branje

Review: Aylla barefoot ballerina

In dit artikel review ik de leren barefoot ballerina van Aylla. Dit merk wordt in Tjechië geproduceerd en maakt kwalitatief goede barefoot schoenen.

Een goed passende ballerina vinden is niet altijd zo eenvoudig. Bij een ballerina is het belangrijk dat er niet teveel ruimte is, omdat je dan moeite moet doen om de schoen aan je voet te houden. Te weinig ruimte is ook niet prettig, omdat je dan je tenen niet goed kunt bewegen.

Sinds kort zijn de schoenen van Aylla verkrijgbaar bij Barefoot & More. Aylla is een merk uit Tjechië en ze maken schoenen die over het algemeen wat breder vallen. Ze produceren hun schoenen ook in Tjechië en alle grondstoffen komen uit de EU.

Samengevat

  • Gemaakt van leer (suède)

  • De pasvorm is normaal tot breed

  • Damesmodel: maat 35 - 42

  • 4 mm zool met uitneembaar zooltje van 4 mm

  • Verkrijgbaar in 9 kleuren + een vegan model

  • Blijft goed zitten door de elastiek

Pasvorm

De neus van de ballerina is ronder qua pasvorm dan andere modellen van Aylla, zoals de Inca en Tiksi. Qua pasvorm is deze ballerina daarom het meest geschikt voor een voet waarbij de 2e teen groter is dan de grote teen (mountain). Indien je een lange grote teen heb kan het zijn dat je te weinig ruimte hebt voor je grote teen.  

De schoen is geschikt voor een normale tot gemiddeld brede voet. Het elastiek zorgt ervoor dat de ballerina goed aan je voet blijft zitten, maar bij een smalle voet/enkel kan de ballerina mogelijk te wijd worden.

De pasvorm van de Aylla ballerina is licht gebogen (bean-shaped). In tegenstelling tot een zool die recht loopt. 

Maatvoering 

Volgens de maattabel van de producent zou ik maat 38 moeten kiezen. Ik heb ze echter in de winkel gepast en daar bleek 39 mij het beste te zitten bij een voetlengte en breedte van 23,7 x 9,7 cm.

Ik heb de zooltjes nagemeten en bij maat 39 kom ik uit op 25cm, dus de maattabel op de website lijkt niet overeen te komen met de gemeten lengte.

Comfort 

Toen ik deze ballerina’s van Aylla voor het eerste probeerde, vond ik ze erg comfortabel zitten. Ik vind ballerina’s over het algemeen minder geschikt om lange wandelingen op te maken, maar ik heb er ook een wandeling op gemaakt met de hond en dat vond ik prima te doen. Het elastiek zorgt ervoor dat de ballerina goed aan mijn voet blijft zitten. Dus mocht je onverhoopt een langer stuk moeten lopen dan kan dat prima op deze ballerina's. 

Zool 

De zool is 4 mm en gemaakt van rubber. Daarnaast zit er een uitneembaar zooltje in van 4 mm, waardoor je zelf kunt kiezen hoeveel barefoot gevoel je het meest prettig vind. Ik loop zelf meestal met het zooltje. Houdt er wel rekening mee dat het zooltje ook de pasvorm beïnvloed. Wanneer je het zooltje eruit haalt heb je meer ruimte, maar het kan dan ook teveel ruimte worden als je een wat smallere voet hebt of ze net wat groot hebt gekocht.

Kwaliteit / levensduur  

Het is een kwalitatief goed gemaakte schoen. Ik vind het materiaal en de kleur ook niet zo gevoelig voor vlekken. Ze zien er na een half jaar dragen nog zo goed als nieuw uit. 

De levensduur kan ik nu nog niks over zeggen. Dit zal ik op een later moment bijwerken. 

Pluspunten

  • De ballerina is op dit moment verkrijgbaar in 8 leuke kleuren, dus er is voldoende keus om een kleur te vinden die bij jouw stijl past. 

  • Het is een nette barefoot schoenen (die er niet uitzien als barefoot schoenen) dus ook ideaal als je schoenen zoekt voor kantoor of een feest die er niet  wil dragen. 

  • Er zit een zooltje van 4 mm bij. Je kunt het zooltje eruit laten voor meer barefoot gevoel (4mm) of dragen met zooltje voor meer comfort (8mm).

  • De elastiek zorgt ervoor dat de ballerina goed aan je voeten blijft zitten. 

  • Ze worden gemaakt in Europa (Tjechië)   

Aandachtspunten

  • Ik heb het zooltje nagemeten en ze vallen enkele mm’s smaller uit in de breedte dan de maattabel. Tevens vallen ze ook in de lengte kleiner uit. Omdat het leer soepel is vind ik ze nog wel comfortabel zitten. 

  • Aylla is een merk dat over het algemeen breed uitvalt. 

  • Er zit niet veel profiel op deze schoenen. Ik vond de zool van de ballerina’s wat glad tijdens het autorijden op een regenachtige dag, maar deze ballerina’s van suede zijn ook niet echt het juiste schoeisel voor regenachtige dagen. 

  • De binnenkant is gemaakt van een synthetisch anti-allergeen materiaal. Ze zijn dus niet volledig gemaakt van natuurlijke materialen. 

Alternatief

  • Belenka Sophie Toffee Brown (valt smaller) 

  • Groundies Lily bruin barefoot fit (valt smaller)

  • Groundies Lily bruin barefoot plus (valt groter en breder)

  • Vivo barefoot Opanka ballerina (valt smaller)  

  • Ahinsa Ananda beige (vegan optie)

Meer lezen
Beginners Danielle Branje Beginners Danielle Branje

Wat zijn barefoot schoenen en waarom zou je ze dragen?

Wat zijn barefoot schoenen? Wat zijn de voordelen en zijn ze gezond voor je voeten? In dit artikel lees je wat barefoot schoenen zijn en leer je de 4 kenmerken van barefoot schoenen.

Je ziet twee mensen op een boomstam staan. De foto is van boven genomen en je ziet alleen de onderbenen met links een paar bruine barefoot wandelschoenen en rechts rood roze barefoot kinderschoenen

Heb je voor het eerst gehoord van barefoot schoenen? Wil je weten waarom mensen deze schoenen dragen? En of minimalistische schoenen hetzelfde zijn als barefoot schoenen? In dit artikel vertel ik je alles over barefoot schoenen.

"Zijn dat die schoenen met vijf tenen?" 

Dat is vaak de eerste reactie als mensen horen van de term "barefoot schoenen". 

Dat klopt inderdaad! Fivefingers - de schoen met vijf losse tenen - waren de eerste commerciële barefoot schoenen. 

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd op het gebied van barefoot schoenen, die soms ook wel "minimalistische schoenen" worden genoemd.

In eerste instantie waren barefootschoenen vooral gericht op hardlopen / outdoor activiteiten en alleen bekend binnen een kleine groep. Het aanbod in barefoot schoenen is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Er zijn nu schoenen in alle kleuren en vormen: sneakers, ballerina’s, wandelschoenen en sandalen. Dit maakt dat barefoot schoenen steeds interessanter worden voor een breder publiek.

Hoe herken je een barefoot schoen?

Barefoot is de Engelse term voor "blote voet". Een barefoot schoen is een schoen met een dunne zool die je het gevoel geeft alsof je op blote voeten loopt. 

Echter, is de definitie van een barefoot schoen breder. Het gaat niet alleen maar om een dunne zool. Het is daarnaast een schoen die je voet vrij laat bewegen en die de beweging van je enkel/voet niet hindert. 

 
Je ziet een foto van een hand die een barefoot schoen volledig heeft opgerold en omhoog houdt.

Een barefoot schoen waarvan je de zool volledig kan oprollen.

 
  1. Een barefoot schoen is volledig plat (zero-drop).

Bij een barefoot schoen is de zool volledig plat (van de enkel tot aan de tenen). Er is geen verhoging/hak en ook geen voetbed. Normale schoenen hebben bijna altijd een verhoging in het zooltje. Zelfs een sneaker of lage schoen heeft een verhoging. Zero-drop wil niet zeggen dat een zool ook persé heel dun is. Er zijn ook hardloop schoenen die zero-drop zijn, maar die wel een dikkere zool hebben, zoals het merk Altra of Joe Nimble.

2. Een barefoot schoen heeft een dunne en flexibele zool.

De zool van een barefoot schoen is dun waardoor je de grond voelt. Tevens is de zool flexibel. Je kunt deze draaien en oprollen. De grens wordt meestal gelegd bij 1cm. Wanneer een zool dikker is, dan kun je het eigenlijk geen barefoot schoen meer noemen. Dit wordt gezien als "barefoot friendly (bff).  

RTEr zijn wel grote verschillen in zolen. Sommige zolen zijn meer flexibel dan anderen. Ook is er verschil in dikte. Zolen variëren van 3 mm tot 10mm. Het lijkt maar een klein verschil, maar het maakt veel uit qua gevoel (Barefoot schoenen met een dikkere zool).

Je kunt dus een barefoot schoen kiezen die past bij jouw voet en bij de activiteit. In het bos is een zeer dun zooltje prettig, maar bij scherpe rotsen wil je mogelijk iets meer zool.

Een dikkere zool kan ook wenselijk zijn voor beginners of voor mensen die langdurig op asfalt moeten lopen. De zool zelf hoeft overigens niet altijd dikker te zijn. Je kunt ook een inlegzooltje van enkele mm's toevoegen aan een schoen. 

3. Een barefoot schoen heeft een anatomische pasvorm.  

Een barefoot schoen volgt de vorm van de voet. Een voet wordt breder naar het uiteinde toe en de schoen volgt dus ook deze vorm. Met name zie je dit goed bij de grote teen. In plaats van naar binnen te buigen, loopt de zool rechtdoor (waardoor je grote teen niet naar binnen wordt gedrukt).

Hierbij zijn er verschillen tussen de merken. Sommige merken zijn geschikt voor smalle voeten en andere merken weer voor een normale of brede voet.

Ook zijn er verschillen tussen de merken qua ruimte voor de grote teen. Sommige schoenenmodellen hebben daar extra veel ruimte voor en andere merken zijn iets ronder. Net zoals er ook verschillende voeten zijn. 

4. Een barefoot schoen heeft een bandje bij de hiel.

Een dunne, platte teenslipper is geen barefoot schoen, ook al geeft het misschien een beetje het "blote voeten gevoel". 

Dit komt omdat je hak loskomt van de zool. Hierdoor moet je een onnatuurlijke beweging maken (grijpen met je tenen) om de slipper aan je voet vast te houden. 

Barefoot schoenen hebben daarom altijd een bandje achter de hiel, zodat je voet op de zool blijft terwijl je loopt.


Waarom zou je barefoot schoenen dragen?

De redenen om barefoot schoenen te dragen zijn divers en persoonlijk. Hierbij volgen een aantal veelvoorkomende redenen waarom mensen zeggen barefoot schoenen te dragen:

1. Een barefoot schoen past bij de vorm van je voeten

Een barefoot schoen is gemaakt aan de hand van de vorm van de voet. Dit in tegenstelling tot de meeste niet-barefoot schoen die smaller worden op het punt waar je voet juist breder wordt. 

Je hoort regelmatig dat mensen het een enorme bevrijding vinden als ze eenmaal een barefoot schoen hebben geprobeerd. Als gevolg hiervan zien mensen ook veranderingen aan hun voeten. Het komt dan ook regelmatig voor dat oude schoenen niet meer passen na een aantal jaren lopen op barefoot schoenen.

Een barefoot schoen hoef je daarnaast ook (meestal) niet in te lopen en mensen geven regelmatig aan dat ze minder last hebben van blaren bij lange wandelingen.  

2. Barefoot schoenen geven een gevoel van vrijheid 

Een barefoot schoen is flexibel en beweeglijk. Je voeten hebben ruimte om te bewegen en het voelt dan ook vaak alsof je op slofjes loopt. Je bent niet gehinderd in je beweging door je schoeisel. 

3. Barefoot schoenen geven grondgevoel 

Een andere reden die ook vaak wordt genoemd is het grondgevoel. Dit wordt met name ook genoemd door mensen die vaak in de natuur zijn.

Bij een barefoot schoen voel je alle sensaties. Je voelt het verschil tussen lopen op mos, zand en op steentjes. Je krijgt dus ook meer feedback van de ondergrond waarop je loopt. Er zijn ook mensen die dit als voordeel noemen omdat je evenwicht en balans hierdoor kan verbeteren. 

Het kan echter ook voor sommige mensen teveel stimulatie zijn. In dat geval kun je een iets dikkere zool of inlegzooltje kiezen.

4. Barefoot schoenen zorgen voor een actieve rol voor je voeten 

Waarom trainen we al onze spieren in de sportschool, maar niet die van onze voeten? Dat is een genoemd reden om barefoot schoenen te dragen. Doordat een voetbed en steun ontbreekt, moeten je spieren zelf hiervoor gaan zorgen. 

Dit is tegelijkertijd ook een reden waarom beginners - en vooral mensen met een voetaandoening - de tijd moeten nemen om te wennen aan barefoot schoenen. Wanneer je niet gewend bent om lange tijd op blote voeten te lopen kun je klachten krijgen bij lange tijd op barefoot schoenen lopen. Dat geldt met name bij het lopen op harde ondergronden, zoals asfalt of beton. 

5. Alternatief voor kinderen/volwassenen met brede voeten

Barefoot schoenen kunnen daarnaast een uitkomst zijn voor kinderen/volwassenen met brede voeten, omdat ze breder zijn dan normaal en daarnaast ook de vorm van je voeten volgen (foot-shaped), waardoor deze schoenen vaak beter passen dan de wijde variant in reguliere schoenen. 

Niet elk barefoot merk is breed. Zo zijn er merken/modellen die breed vallen of die juist geschikt zijn voor smalle voeten.

Zijn er ook nadelen/risico’s aan lopen op barefoot schoenen?

Ja, er zijn ook nadelen/risico’s waar je rekening mee moet houden bij het lopen op barefoot schoenen. 

  1. Je lichaam moet (mogelijk) wennen aan de overstap naar minimalistisch schoeisel.

Wanneer je tientallen jaren hebt gelopen op normaal schoeisel/hakken, kan de overgang naar barefoot schoenen een impact hebben op je lichaam. Je haalt in 1x alle ondersteuning weg, dus je spieren kunnen hierop reageren. Het is daarom belangrijk om rustig op te bouwen. Begin eerst met enkele minuten per dag op barefoot schoenen te lopen en bouw het langzaam op. Luister goed naar je lichaam en ga niet door als het pijn doet. Gebruik aan het begin eventueel een zooltje of barefoot schoenen met een dikkere zool.

2. Hard op je hak landen kan klachten geven.

Bij niet-barefoot schoenen heb je meestal een haklanding. Je landt met je volledige gewicht op je hak, maar omdat er demping in de zool zit, voel je dat niet. Bij barefoot schoenen zit er weinig tot geen demping in de zool. Wanneer je op dezelfde manier blijft lopen en hard op je hak blijft landen kan dit tot blessures leiden. Hier kun je ook eventueel begeleiding voor zoeken bij een podotherapeut/fysiotherapeut die affiniteit heeft met barefoot schoenen.

3. Langdurig op harde ondergronden lopen kan klachten geven.

Wanneer je dagelijks vele uren op asfalt loopt kan het lopen op een zeer dunne zool mogelijk klachten geven aan de hak, hiel of aan de knieën. Zorg daarom dat je het lopen op asfalt rustig opbouwt. Zelf heb ik voor mijn dagelijkse wandelingen met de hond bijvoorbeeld een wat dikker zooltje.

4. Let op bij (voet) aandoeningen zoals diabetes of reuma.

Barefoot schoenen zijn daarnaast ook mogelijk niet voor iedereen geschikt. Iemand met een gebroken been heeft krukken nodig. Dus als jij een (ernstige) chronische voetaandoening hebt, zou het zomaar kunnen dat jij wel ondersteuning zult moeten blijven houden. 

Barefoot lopen wordt soms gepresenteerd als dé oplossing voor elke voetkwaal, maar dat is niet zomaar waar. Luister dus goed naar je lichaam en zoek eventueel professionele hulp bij de overgang naar barefoot lopen. 

Je kunt bijvoorbeeld wel profiteren van een brede en flexibele barefoot schoen, maar gebruik je daarin bijvoorbeeld wel je steunzooltjes. Dat zal toch al verschil maken.

Wat als een barefoot schoen niet voldoet aan alle kenmerken? 

In sommige situaties lukt het ook niet om te voldoen aan alle kenmerken van barefoot schoenen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheidsschoenen.

Wanneer je gewend bent aan barefoot schoenen is het vaak oncomfortabel om niet-barefoot schoeisel te dragen. In dit geval gaan mensen op zoek naar een barefoot friendly (BFF) alternatief, zoals een schoen met een dikkere zool, maar wel een brede toebox (lijst met barefoot-friendly schoenen met een dikkere zool).

Verder lezen:

Hoe wen je aan het dragen van barefoot schoenen.

Meer lezen
Beginners Danielle Branje Beginners Danielle Branje

Hoe start je? Barefoot stappenplan voor de beginner

Wil je beginnen met barefoot schoenen, maar weet je niet waar je moet beinnen? Twijfel je of barefoot schoenen wel gezond of goed voor jou zijn? Dit artikel helpt jou verder op weg.

Dit artikel is voor jou als je helemaal nieuw bent in de wereld van barefoot schoenen.

Waarschijnlijk heb je al wat onderzoek gedaan of ben je net begonnen met informatie inwinnen. Je hebt mogelijk vragen zoals:

  • Welke schoenen koop ik als eerste?

  • Waar koop ik barefoot schoenen?

  • Welk merk barefoot schoenen is geschikt voor mij? 

  • Waar moet ik rekening mee houden bij het overstappen? 

Deze vragen ga ik zo uitgebreid voor je beantwoorden aan de hand van 3 stappen.

Voordat je verder leest. Dit is een overzicht van álle tips die ik maar kan bedenken. Mogelijk zal niet alles relevant zijn. Sommige mensen gaan gewoon naar de winkel en kopen een paar barefoot schoenen en anderen hebben langer nodig om een geschikte schoen te vinden.

Stap 1: de voorbereiding 

De eerste stap is de voorbereiding op het dragen van barefoot schoenen.

Transitieperiode 

Het overstappen naar barefoot schoenen kan gepaard gaan met een overgangsperiode. Je lichaam heeft jaren normaal schoeisel gedragen met een hak, voetbed en/of dikke zool. Zelfs sportschoenen hebben een verhoging bij de hak. Zet je huidige schoenen nog niet te snel in de verkoop, maar houdt rekening met een overgangsperiode waarin je je huidige schoenen en barefoot schoenen draagt. Loop je al vaak op blote voeten en minimaal schoeisel. Dan kan het zijn dat je minder tijd nodig hebt om te wennen aan barefoot schoenen. Geef jezelf de tijd om te wennen zodat je blessures voorkomt door een te snelle overstap.

Overstappen bij voetklachten/voetaandoeningen

Indien je op dit moment in behandeling bent voor een voetaandoening is het aan te raden om de overstap ook te bespreken met jouw arts, fysio - of podotherapeut. Kijk hier voor een lijst met podologen/fysiotherapeuten/trainers die je kunnen helpen bij de overstap naar barefoot schoenen.

Voetentraining

Het dragen van barefoot schoenen is op zichzelf al een training voor je voeten. Daarnaast kun je ook nog je voeten actief gaan trainen, zodat ze sterker en beweeglijker worden. In het boek van Katy Bowman vindt je 20 basisoefeningen, daarnaast kun je ook veel (gratis) oefeningen vinden op Instagram of een cursus volgen via www.voetentraining.nl. Blijf wel goed naar je lichaam luisteren en bouw het trainen rustig op.

Bepalen van je voetlengte en voetvorm

Er zit veel verschil in pasvorm tussen de barefoot merken. Sommige merken zijn breed en anderen zijn smal. Sommige merken zijn geschikt voor een lage wreef en andere merken weer voor een wat hogere wreef. In de voorbereidingsfase kan het dus nuttig zijn om jouw voetlengte en voetvorm te bepalen zodat je gerichter kunt zoeken:

  • Bepaal de lengte van je voet. Je kunt dit doen door op een papier te gaan staan met je hak tegen de muur. Vervolgens zet je een streepje bij je grote teen. Dan meet je deze afstand vanaf de hak tot de grote teen.

  • Bepaal de breedte van je voet. Dit kun je op dezelfde manier doen zoals bij de lengte. Deze breedte checker kun je gebruiken om te weten of je voet smal, gemiddeld of breed is.

  • Bepaal of je een hoge, gemiddelde of lage wreef hebt (het verschil tussen een lage of hoge wreef). Dit is het gedeelte bovenop je voet. Bij een hoge wreef krijg je schoenen vaak niet goed aan. Bij een lage wreef zwem je vaker in je schoenen.

  • Kijk tot slot eens naar hoe je tenen lopen. De vorm van je voet bepaalt vaak of een schoen wel of niet goed past. Lees meer in: welke barefoot schoen past bij jouw voetvorm

Stap 2: Je eerste paar schoenen kopen

Na de voorbereiding is het tijd voor misschien wel de leukste stap: het kopen van jouw eerste paar barefoot schoenen.

Welke schoen koop je eerst? 

Het is aan te raden om met 1 schoen te beginnen en als het goed bevalt kun je jouw collectie steeds verder uitbreiden. Koop nog niet te snel een grote collectie, omdat je voeten en voorkeuren kunnen veranderen. Ik zou adviseren om te starten met een sneaker of een lage schoen/laarsje. Er is veel aanbod op dit gebied en het is vaak wat makkelijker om een passend model te vinden, dan bijvoorbeeld een ballerina of wandelschoen.  

Welk merk past bij jouw voet? 

In de voorbereiding heb je inzicht gekregen in jouw voet. Dit maakt het eenvoudiger om te bepalen welke merken bij jouw voet passen. Als je brede voeten hebt kun je smalle merken zoals Vivo Barefoot, Merrell, Zeazoo en Leguano beter links laten liggen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld kijken naar Aylla Shoes, Ahinsa, Belenka, Bohempia, Freet, Groundies+, Shapen en Lems.

Welke maat heb je nodig?

Sta ervoor open dat je mogelijk een andere maat nodig hebt. Sommige merken/modellen vallen kleiner of groter. Raadpleeg de maattabel en gebruik jouw opgemeten voetlengte. Reken op ongeveer 0,7-1,5 cm ruimte die je optelt bij je voetlengte.

De extra lengte die je optelt bij jouw voetlengte is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van de type schoen. Bij een sandaal wil je minder extra ruimte hebben (zodat je niet te snel struikelt). Bij een wandelschoen wil je meer ruimte als je dikke wintersokken wil dragen. Ik ben zelf van maat 37,5 naar maat 38,5-39 gegaan. Dit komt deels omdat mijn voet is veranderd, maar ook omdat ik nu beter voel dat ik meer ruimte nodig hebt.

Welke zool kies je? 

Bij het kopen van jouw eerste paar barefoot schoenen is het ook handig om te bepalen welke zool dikte je gaat dragen. Er zijn verschillende diktes qua zool. Hoe dunner de zool, hoe meer impact het lopen kan hebben op je lichaam. Je kunt als beginner ervoor kiezen om te starten met een barefoot schoen met een iets dikkere zool (barefoot schoenen met een dikkere zool).

Je kunt ook starten met een inlegzooltje voor meer demping, zodat je het lopen kunt afwisselen met en zonder zooltje. Er zijn echter ook mensen die direct overstappen naar een zeer dunne zool. Dit kan dus ook heel persoonlijk zijn.

Waar koop je jouw schoenen? 

In een winkel

Als het mogelijk is zou ik je aanraden om te starten in een winkel (zie barefoot winkels in Nederland). Zo kun je verschillende merken en modellen proberen. Houdt er rekening mee dat er nog niet veel fysieke winkels zijn, dus je zult mogelijk een stukje moeten reizen. Ik maak er zelf een dagje uit van met de trein naar Arnhem en neem dan alle tijd om goed te passen of je kunt samen carpoolen.

Webshop

Mocht een winkelbezoek niet mogelijk zijn vanwege de afstand dan kun je schoenen altijd online kopen (alle barefoot webshops). Daarnaast kun je ook direct bij de producent kopen. Let er goed op dat je bij een betrouwbare website koopt (voorkom een aankoop bij een nep barefoot website). De producent heeft meestal een maattabel te beschikking op de website en ook soms een printable (A4) waarop je jouw maat kunt bepalen. Je kunt ook de producent een bericht sturen met advies over de gekozen maat.

Tweedehands

Er zijn veel barefoot schoenen te koop op Vinted, Marktplaats of via de facebook pagina Barefoot schoenen verkoophoek. Koop schoenen bij voorkeur met kopersbescherming, zodat je ze kunt retourneren mochten ze in een slechtere staat zijn dan omschreven. 

Vaak wordt het argument aangedragen dat je geen tweedehands schoenen zou moeten kopen omdat de schoen zich al naar de voet heeft gevormd. Bij barefoot schoenen gaat dit argument minder op omdat de schoen zich niet naar je voet vormt. Je kunt wel het zooltje vervangen door een nieuw exemplaar.  

Stap 3: Lopen op barefoot schoenen

Je hebt een paar barefoot schoenen gekocht. Nu kun je ze eindelijk gaan dragen, maar voordat je ze direct aantrekt en naar buiten gaat, hierbij nog een aantal tips.

Neem voldoende tijd om te passen

Probeer je nieuw gekochte barefoot schoenen eerst nog even in huis. Loop de trap op, beweeg je voeten en ga even zitten terwijl je de schoenen aanhoudt. Dit geeft je de gelegenheid om in alle rust te voelen of de schoenen echt goed zitten. Houdt jezelf niet voor de gek en bij twijfel: niet doen! Barefoot schoenen zijn prijzig en het is jammer als je ze straks alweer moet verkopen (been there…). Als je merkt dat je dingen tegen jezelf zegt zoals: “misschien worden ze nog breder door het lopen”, dan is dat een teken om het niet te doen. Kijk nog even verder, want er is tegenwoordig heel veel aanbod.

Bouw het dragen rustig op

Het gebeurt weleens dat mensen enthousiast starten met barefoot schoenen en vervolgens last krijgen van een blessure, zoals pijn aan de hak/hiel. Ga dus niet gelijk een lange wandeling maken. Draag ze ook niet te lang op asfalt. Bouw het rustig op. Start eerst met een paar minuutjes en loop elke dag ietsjes langer.

Het kan ook fijn zijn om te starten met lopen op een zachte ondergrond, zoals op het gras of in het bos. Dit heeft minder impact op je gewrichten en spieren dan lopen op een harde ondergrond.

Spierpijn hoort erbij en aan het begin voelt het lopen op asfalt mogelijk ook wat ongemakkelijk (vooral bij een zeer dunne zool). Pijn is echter geen goed teken. Stop dus als je merkt dat je pijn begint te krijgen. Neem wat meer tijd om jezelf te laten wennen aan de schoenen, draag een zooltje voor meer demping en/of start met voetentraining.

Meer tips kun je vinden in het artikel: Hoe wen je aan het dragen van barefoot schoenen.

Meer lezen
Kinderen, Basis artikelen Danielle Branje Kinderen, Basis artikelen Danielle Branje

Barefoot Schoenen voor Kinderen (alle merken)

Ben je op zoek naar barefoot schoenen voor jouw kind? In dit artikel vindt je een lijst met alle bekende barefoot schoenen merken voor kinderen. Je vindt hier informatie over prijs, maat, pasvorm en land van productie.

Ben je op zoek naar barefoot schoenen voor jouw kind? Ben je benieuwd naar welke merken het meest betaalbaar zijn? Of welke het beste passen bij smalle of brede voeten? In dit artikel vindt je een overzicht van alle barefoot schoenen merken voor kinderen.

Ben je op zoek naar minimalistische/barefoot schoenen voor volwassenen? Kijk dan naar De complete lijst van alle barefoot schoenen merken.

Legenda: 

€ > 50 euro 
€€ = 50 - 100 euro 
€€€ > 100 euro


Barefoot schoenen geproduceerd in Europa

Aylla

Aylla is een Tjechische fabrikant van barefoot schoenen voor kinderen en volwassenen. Ze maken kwalitatief goede barefoot schoenen van leer. Deze schoentjes zijn ideaal voor brede voetjes met een smalle hak/enkel. Ze zijn te koop via hun eigen website en bij Iedereen Loopt.

Maat: 26 - 34
Pasvorm: gemiddeld tot breed (geschikt voor smalle enkels)
Prijs: €€/€€€

Bar3foot

Bar3foot maakt een van de breedste barefoot schoenen voor kinderen. Ze worden in Polen geproduceerd en hebben een kleine collectie aan sneakers, sandalen en winterschoenen. Ze vallen nog breder dan merken zoals Belenka en Beda.

Ze zijn nog niet te koop in Nederland. Je kunt ze o.a. kopen via Barefoot Hedvika of Freizehn.

Maat vanaf 24
Pasvorm: zeer breed en geschikt voor hoge wreef
Prijs: €/€€

Beda

Beda is een goedkoop barefoot merk, geproduceerd in Tjechië. Ze verkopen vrolijke sneakers en sandalen. De schoenen zijn te verkrijgen vanaf maat 20 en te koop o.a. via de Slowaakse webshop Barefoot Hedvika. Dit is een van de bredere merken voor kinderen en ook geschikt bij een hogere wreef.

Maat: vanaf 20
Pasvorm: zeer breed
Prijs: €/€€

Belenka

De schoenen van Belenka staan over het algemeen bekend als schoenen voor brede voetjes, maar ze zijn met name geschikt voor een lage tot normale wreef. Ze hebben sneakers in allerlei vrolijke kleurtjes en winterboots. Het bedrijf komt uit Slowakije en daar worden hun schoenen ook grotendeels geproduceerd. Tevens werken ze ook in Tjechië, Italië en Portugal. Je koopt hun schoenen via hun eigen website, via een fysieke winkel, zoals Barefoot & More in Arnhem of in hun eigen winkel in Bratislava.

Maat: vanaf 25
Pasvorm: gemiddeld tot breed (minder geschikt voor hoge wreef)
Prijs: vanaf €€/€€€ 

Blifestyle

Blifestyle is een jong Duits bedrijf dat haar schoenen produceert in Portugal. Het is hun missie om duurzame schoenen te maken van hoogwaardige materialen. De schoenen zijn te koop via hun eigen website en in verschillende winkels in Duitsland zoals Herzkönigin. Ze verkopen sneakers, halfhoge schoenen, sandalen en ook een lijn met volledig waterdichte wandel/outdoor schoenen voor kinderen. Tevens hebben ze ook prewalkers voor de kleinste maatjes. Via hun website kun je een storefinder vinden.

Maat: vanaf 18
Pasvorm: smal/gemiddeld
Prijs: €€/€€€

Chala kids

Waterbestendige outdoor barefoot sandalen voor kinderen. Gemaakt in Freiburg, Duitsland. Verkoop via de eigen website of in de omgeving van Aken en Freiburg. 

Maat: vanaf 22
Prijs: €€

Develab

Develab is een Nederlands schoenenmerk. Sinds kort hebben ze een barefoot lijn uitgebracht. Deze barefoot schoenen worden al op veel plekken verkocht in Duitsland (Herzkönigin).

Let op: ze verkopen ook niet-barefoot schoenen.

Maat: vanaf 24 - 40
Pasvorm: smal tot gemiddeld
Prijs: €€

Dodo Shoes

Dodo shoes is een Roemeens merk dat zich volledig richt op barefoot schoenen. Ze hebben een ruime collectie aan leren schoentjes en sandaaltjes in alle kleurtjes met vrolijke figuurtjes. Daarnaast hebben ze ook een serie barefoot winterlaarsjes van wol (zoals Uggs).

Maat: vanaf 18
Pasvorm: gemiddeld, valt ruim qua lengte
Prijs: €/€€

Dolfie Paradise

Wanneer je op zoek bent naar barefoot schoenen die eruit zien zoals de schoenen in de kinderwinkels, dan is dit een merk om zeker eens te bekijken. De schoenen worden geproduceerd in Portugal en zijn gemaakt van goede kwaliteit leer.

Maat: vanaf 24 - 35
Pasvorm: gemiddeld
Prijs: €€

Fare Bare

Fare Bare is een bedrijf uit Tjechië. Ze zijn een grote fabrikant van kinderschoenen en hebben een barefoot lijn. Niet al hun schoenen zijn dus barefoot. De barefoot schoenen zijn zeer flexibel en breed. Ze hebben twee soorten schoenen: variant A en B (iets smaller dan versie A). Deze schoenen zijn te koop via hun eigen website of via Barefoot Hedvika.

Maat: vanaf 19
Pasvorm: gemiddeld en breed
Prijs: €/€€

Feelmax

Feelmax maakt barefoot schoenen sinds 2006. Op dit moment zijn ze bezig met het verplaatsen van de volledige productie naar Finland. Daar worden alle nieuwe schoenen nu gemaakt. Ze verkopen warme laarzen aan en sportieve schoenen, met name in de kleuren bruin, zwart, rood, blauw en paars.

Maat: vanaf 22
Pasvorm: smal tot normaal
Prijs: €€

Filli

Filli maakt vrolijke kinderschoenen in allerlei kleuren. Het is een Duits merk dat volledig in de EU wordt geproduceerd. Ze hebben diverse keurmerken en maken gebruik van biologisch, vegan of gerecyclede materialen. Het is een belangrijk missie om duurzaam en ethisch te produceren. Ze hebben smalle, normale en brede modellen. Filii schoenen zijn te koop via hun website of via aangesloten winkels in Duitsland en België.

Maat: vanaf 19
Pasvorm: smal tot normaal 
Prijs: €€

Froddo

Froddo is een merk uit Kroatië en de schoenen worden ook in dit land geproduceerd. Froddo heeft een barefoot lijn. Niet alle schoenen van dit merk zijn dus barefoot. Voor de kleinste maatjes hebben ze de prewalker. Froddo heeft ook leuke schoenen en sneakers voor de oudere kinderen. De schoenen zijn te koop via Zalando en op hun website kun je een store locator vinden met o.a. winkels in Nederlands, België en Duitsland.

Maat: vanaf 17
Pasvorm: smal tot normaal (lage tot normale wreef)
Prijs: €/€€

KIUU

KIUU is een bedrijf uit Berlijn. Dit is het merk voor als je op zoek bent naar kwalitatief goede waterdichte barefootschoenen voor kinderen. Ik kreeg dit merk doorgestuurd van een lezer van deze blog en zij gaf aan dat KIUU erg goed presteert qua waterdichtheid. De schoenen passen goed bij de voeten van haar kinderen met smalle enkels en een hoge wreef.

Maat: vanaf 20
Pasvorm: normaal en brede versie
Prijs: €€/€€€

Koel

Koel is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat haar schoenen produceert in Portugal. Ze verkopen ook niet-barefoot schoenen. Dus let hierbij goed op of het gaat om “Koel barefoot”. Op hun website geven ze aan zoveel mogelijk duurzaam te produceren en een schoen/zool te produceren die langdurig meegaat. Ze bieden ook vegan opties aan en verkopen vrolijke barefoot regenlaarzen.

Schoenen van Koel4kids zijn te koop via hun eigen website en in een aantal fysieke winkels in Nederland (Barefoot & More) en Duitsland. Ze hebben een groot aanbod aan barefoot schoenen voor kinderen. Meer verkoopadressen kun je vinden via de store finder op hun eigen website.

Maat: vanaf 19
Pasvorm: gemiddeld en breed (+)
Prijs: €€/€€€

Koops

Vrolijke kleurtjes en leuke prints. Koops is een groeiend barefoot merk uit Spanje dat steeds meer bekendheid krijgt. Het bedrijf is opgericht door een Spaanse podotherapeut. Deze schoenen zijn ook nog relatief betaalbaar. Je koopt ze via hun eigen website direct in Spanje.

Maat: vanaf 24
Pasvorm: gemiddeld en breed (+)
Prijs: €€/€€€

Leguano

Leguano is een Duits bedrijf en deze schoenen worden in Duitsland geproduceerd. De schoenen van Leguanos hebben een bijzondere zool met kleine halve bolletjes die gemaakt is om langdurig mee te gaan. Het bovenmateriaal is gemaakt van zachte kunststof. Voor kinderen verkopen ze een sok met zool en een aantal sportieve modellen. Ze vallen over het algemeen smal. Er zijn meerdere Leguano winkels in Nederland (zie hun website voor een store finder).

Maat: vanaf 22
Pasvorm: smal/gemiddeld 
Prijs: €€

Magical Shoes

Magical Shoes is een Pools bedrijf en hun productie vindt ook in Polen plaats. Ze hebben een groot aanbod aan schoentjes voor baby’s (prewalker) en betaalbare sandaaltjes. Deze schoenen vallen over het algemeen breed. Ze versturen je bestelling gratis boven een bepaald bedrag. Anders zijn de verzendkosten tussen de 7-11 euro.

Maat: vanaf 18
Pasvorm: gemiddeld/breed 
Prijs: €/€€

Muki shoes

Muki shoes zijn gemaakt van natuurlijke materialen en worden geproduceerd in Portugal waar rekening wordt gehouden met duurzaamheid. Ze maken ook gebruik van biologische materialen in hun productie. Ze hebben een kleine collectie van sneakers, halfhoge schoenen en een chelsea boot.

Maat: vanaf 24
Pasvorm: gemiddeld 
Prijs: €€

Papoutsi

Papoutsi is een Nederlands bedrijf en de schoenen worden ook in Nederland geproduceerd. Het is het enige barefoot merk dat ook haar schoenen in Nederland produceert. Ze maken handwerk schoenen van plantaardig gelooid of vegan materiaal in natuurkleuren. Ze hebben een bijzondere vorm die volledig om de voet past.

Maat: vanaf 18
Pasvorm: smal/gemiddeld/breed (zijn op maat te maken)
Prijs: €€

Protetika

Protetika is een merk uit Slowakije. Dit bedrijf is van origine een producent van ortopedische materialen en sinds 2009 overgestapt naar barefoot schoenen voor kinderen en volwassenen. De schoenen zijn via hun website te koop, maar deze is niet in het Engels/Nederlands. Je kunt deze ook bestellen via een aantal webshops: Barefoot Hedvika, Barefoot Botky

Maat: vanaf 19
Pasvorm: gemiddeld tot breed (tot maat 30), minder geschikt voor smalle enkel/hiel. 
Prijs: €

Tikki shoes / Lang.S

Tikki shoes is een Roemeens bedrijf met een grote collectie aan barefoot schoenen in veel leuke kleuren en modellen. Ze bieden veel betaalbare opties aan. In de zomer hebben ze leuke sandalen en in de winter met wol gevoerde schoenen. De schoenen vallen gemiddeld tot breed.

Recent hebben ze een naamswijziging doorgevoerd naar Lang.S. Tevens is de pasvorm iets breder geworden, maar de zool iets minder flexibel dan voorheen.

Ze zijn sinds kort ook weer verkrijgbaar in Nederland via Barefoot & More. Ik heb zelf goede ervaringen met hun levering, dus ondanks de afstand is het een betrouwbare website om barefootschoenen te bestellen. Op hun website hebben ze ook informatie om de juiste maat aan te schaffen.

Maat: vanaf 18
Pasvorm: gemiddeld tot breed (sandalen vallen breed)
Prijs: €/€€

Wildling

Wildling is een Duits bedrijf dat is opgericht door twee ouders die samen met hun kinderen verhuisden van Tel Aviv naar Duitsland. Hun kinderen liepen een groot deel van de dag blootsvoets en dus gingen ze op zoek naar een manier om zo natuurlijk mogelijk te lopen. Hun schoenen hebben een zeer dunne zool en zijn alleen te koop via hun eigen website. Duurzaam en ethische productie (in Portugal) is een belangrijke drijfveer voor dit bedrijf.

Maat: vanaf 18
Pasvorm: gemiddeld 
Prijs: €€/€€€

Zeazoo

Zeazoo is een Bulgaars familiebedrijf dat sinds 2011 minimalistische schoenen maakt. Ze hebben een groot aanbod aan barefoot schoenen en verkopen ook veel klassieke schoentjes die goed passen bij nette kleding. Al hun schoenen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De schoenen van Zeazoo zijn te koop via hun eigen webshop en via diverse winkels/webshops in o.a. Duitsland. Op hun website vindt je een lijst met partners.

Maat: vanaf 16
Pasvorm: twee varianten (smal en gemiddeld) 
Prijs: €/€€/€€€

Barefoot schoenen geproduceerd in en buiten Europa

Vivobarefoot

Vivobarefoot is een van de eerste barefoot merken. Ze maken vooral sportieve schoenen voor kinderen. Vivobarefoot is gecertificeerd B corp(™) dat wil zeggen dat ze de kracht van het bedrijfsleven gebruiken voor een inclusieve en duurzame economie.

Ze hebben tevens ook een website Revivo waarop ze gedragen schoenen (soms gerepareerd) weer opnieuw verkopen.

Maat: vanaf 20
Pasvorm: smal/gemiddeld (behalve sommige modellen zoals Addis)
Prijs: €€

Barefoot schoenen geproduceerd buiten Europa

Affenzahn

Sportieve schoentjes in vrolijke kleurtjes. Affenzahn is een merk uit Keulen. De schoenen worden geproduceerd in Vietnam en Myanmar. Ze geven aan dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van hun bedrijf en onderbouwen dit met verschillende keurmerken en door aangesloten te zijn bij de Fair Wear Foundation. Hun barefoot sneaker vond ik wat stugger in vergelijking met andere barefoot schoenen.

Maat: vanaf 25
Pasvorm: smal 
Prijs: €€/€€€

DD step

DD step is een merk uit Hongarije dat betaalbare barefootschoenen verkoopt. De schoenen worden in China geproduceerd. Het is niet mogelijk om als particulier via hun eigen website te bestellen. Wel zou je kunnen bestellen via o.a. Barefoot Hedvika.

Maat: vanaf 22
Pasvorm: gemiddeld/breed, geschikt voor hoge wreef, minder voor smalle enkels 
Prijs: €

Feelgrounds

Feelgrounds is een Cypers bedrijf en hun schoenen worden geproduceerd in Vietnam. Ze verzenden wereldwijd. Ze verkopen op dit moment 1 type sneaker.

Maat: vanaf 24
Pasvorm: breed
Prijs: €€

Reima

Reima is een Fins bedrijf dat haar barefoot schoenen in China produceert. Ze produceren voornamelijk sportieve en outdoor barefoot schoenen. Ze verkopen ook niet-barexoot schoenen.

Maat: 22 - 40
Pasvorm: smal tot gemiddeld
Prijs: €€/€€€

Saguaro

Saguaro is een Chinese producent van barefoot schoenen die al een aantal jaren actief op de barefoot markt is. De schoenen zijn redelijk goedkoop en er zijn regelmatig ook extra aanbiedingen, maar ze zijn niet onrealistisch laag geprijsd, zoals andere Chinese webshops. Je kunt de schoenen van Saguaro kopen via hun Duitse website en ze worden meestal vanuit hun warenhuis in Duitsland verzonden.

Maat: 24 - 36
Pasvorm: gemiddeld tot breed
Prijs: €/€€

Xero shoes

Xero shoes verkoopt twee van haar populaire schoenen in een kindermaat. Het gaat hierbij om de Vivo prio (sneaker) en de Z-Trail (waterproof sandaal). Xero shoes worden geproduceerd in China. Ze zijn te koop via de Europese webshop van Xeroshoes en via Barefoot & More.

Maat: vanaf 20
Pasvorm: gemiddeld
Prijs: €/€€

Waar koop je barefoot schoenen voor kinderen?

  • In Nederland heeft Barefoot & More de grootste collectie voor kinderen met o.a. Freet, Koel, Tikki, Vivobarefoot en Xero Shoes. Ze hebben een webshop en fysieke winkel.

  • Ook Iedereen Loopt heeft een collectie barefoot schoenen, waaronder Aylla, Freet, Koel, Skinners en Vivobarefoot. Ze hebben ook een webshop en fysieke winkel.

  • Er zijn ook veel goede opties net over de grens in Duitsland. Bij Herzkönigin in Aken, Düsseldorf, Mönchengladbach en Heinsberg hebben ze veel barefoot schoenen voor kinderen (barefoot schoenen winkels in Duitsland).

  • Daarnaast kun je de schoenen ook bij de fabrikant kopen (zie linkjes hierboven) en zijn er ook nog diverse buitenlandse (betrouwbare) webshops waar je barefoot schoenen kunt kopen.

  • Let op: er zijn nep barefoot websites in omloop. Kijk dus goed of de website wel klopt. Vaak zie je dat er dan bijvoorbeeld .nederland achter de URL staat. Ook zijn de prijzen te mooi om waar te zijn. Alle links in deze blog verwijzen naar de officiële websites. Kijk ook op: Voorkom een aankoop bij een nep website.

"Deze website kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je via deze links een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou. Deze inkomsten helpen bij het financieren en in stand houden van deze blog.

Meer lezen
Basis artikelen, Winkels, Passen en kopen Danielle Branje Basis artikelen, Winkels, Passen en kopen Danielle Branje

Alle Barefoot Schoenen Winkels in Nederland

Ben je op zoek naar een winkel waar je barefoot schoenen kunt kopen? Ik dit artikel vindt je een overzicht van alle winkels in Nederland waar je barefoot schoenen kunt kopen. De grootste winkels zitten in Arnhem en Amsterdam.

Ben je op zoek naar een schoenenwinkel in Nederland waar je barefoot schoenen kunt kopen? In dit artikel vindt je een overzicht van alle barefoot schoenen winkels in Nederland.


Er zijn nog niet zoveel barefoot schoenen winkels in Nederland. De grootste winkels vindt je in Arnhem en Amsterdam. Daarom heb ik ook winkels in België en Duitsland meegenomen.

Ken jij een winkel die ook barefoot schoenen verkoopt en die niet in deze lijst staat? Neem dan contact met mij op en ik zal deze toevoegen aan het overzicht.

Barefoot schoenen winkels in Nederland

De winkels met het grootste aanbod aan barefoot schoenen liggen in Arnhem en Amsterdam/Hoorn. Daarnaast zijn er nog een aantal winkels met een klein aanbod, zoals Leguano of Fivefingers. 

Barefoot & More, Arnhem

Barefoot & More ligt aan de Kleine Oord 86 in Arnhem. Je kunt de winkel eenvoudig lopend bereiken via station Arnhem of je kunt in de buurt parkeren. Ze hebben een groot aanbod aan barefoot schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Tevens hebben ze ook allerlei accessoires, zoals zooltjes, teensokken en boeken. Ze verkopen o.a. Affenzahn, Aylla, Barebarics, Be Lenka, Bosky, Freet, Groundies, Koel, Leguano, Merrell, Ohne project, Realfoot, Shamma, Vibram Fivefingers, Vivobarefoot en Xero Shoes.

Via de website kun je per schoen zien of deze voorradig is in de winkel. Tevens kun je ook online bestellen. In het weekend kan het erg druk zijn en is het niet altijd mogelijk om uitgebreid advies te krijgen. Wil je persoonlijk advies? Ga dan bij voorkeur op een doordeweekse dag in de ochtend. 

De Trek, Amsterdam

De Trek Barefoot ligt in Amsterdam op het Haarlemmerplein 25H. Ze hebben een groot aanbod aan barefoot schoenen zoals Barebarics, Be Lenka, Bisgaard barefoot, Bosky, Feelmax, Groundies, Joe Nimble, Leguano, Merrel, Skinners, Vibram Fivefingers, Furoshiki, Vivobarefoot, Xeroshoes en Zaqq.

Er is tevens ook een online webshop: 5 Fingers waar je hun schoenen kunt kopen.

De Voet-Specialist, Driebergen

In Driebergen kun je terecht bij de De Voet-Specialist voor het merk Leguano, het Nederlandse sandalen merk Panta en Bisgaard barefoot schoenen voor kinderen. Tevens kun je ook schoenen bestellen via de webshop. De winkel is niet elke dag geopend, dus kijk op de website voor de openingstijden.

De Trek, Hoorn

De Trek Outdoor is de andere vestiging van De Trek Barefoot, welke te vinden is op de Nieuwsteeg 55 te Hoorn. In Hoorn is er ook op sommige dagen een holistisch podoloog aanwezig voor gratis advies. Kijk op de website voor meer informatie.

Leguano schoenen Nederland, Heino

In de buurt van Zwolle ligt Heino. Hier kun je terecht voor Leguano schoenen. Deze winkel is niet vrij toegankelijk, maar je kunt er op afspraak terecht. Zo krijg je persoonlijke hulp bij het kiezen van de juiste schoenen.

Wil je weten waar je Leguano schoenen nog meer kunt kopen? Bekijk dan de Leguano verkooppunten.


Winkels die barefoot schoenen verkopen in
Nederland

Er zijn een aantal winkels die naast reguliere schoenen ook barefoot schoenen verkopen. Dit zijn:

Bever Sport, landelijk

Bever Sport heeft in sommige winkels een collectie Vibram Fivefingers en je kunt ze ook online bestellen.

Op hun website kun je de Fivefinger modellen bekijken en nakijken of deze in een winkel bij jou in de buurt te verkrijgen zijn. Ze zijn ook via de website te bestellen. 

Bisgaard

Bisgaard is een Deens merk dat sinds kort een barefoot collectie heeft. Deze schoenen zijn te koop bij de Trek en de Voet-Specialist (zie hierboven) en bij de volgende Nederlandse winkels:

Hatshoe, Alkmaar
By Bobbie, Schijndel
Boeties, Son en Breugel
Geenen, Bergeijk (vanaf winter 2025)

Bootcentrum, Groningen

In het centrum van Groningen kun je de barefoot schoenen kopen van Leguano bij het Bootcentrum. Op de website kun je bekijken welke modellen ze verkopen.

De Mulders, Alkmaar

De Mulders is een schoenenwinkel die alleen merken verkoopt waarbij ze inzicht krijgen in het volledige productieproces middels een Digital Product Passport. Ze verkopen ook alleen merken die gifvrij produceren. Zij hebben een uitgebreide collectie van Vivobarefoot in hun winkel.

Kampeerwereld Hendriks, Ermelo

Bij deze winkel hebben ze een kleine collectie Xero Shoes. Ze hebben zowel een webshop als een fysieke winkel in Ermelo, Gelderland.

Huna, Den Haag

In deze camping - en outdoor winkel hebben ze een uitgebreide collectie aan Merrell barefoot schoenen. Ze hebben een fysieke winkel en een webshop. Ze hebben tevens een paar modellen voor kinderen.

De winkel ligt in het Regentessekwartier en is bereikbaar met het openbaar vervoer op ongeveer 20 minuten vanaf Centraal station.

Lopers Company, Maastricht

In Maastricht kun je op de Scharnerweg terecht voor hardloopschoenen. Ze verkopen hier een kleine collectie aan Fivefingers: de V-run, V-trail en de KSO. Tevens kun je ook een afspraak maken voor een loopanalyse zodat ze met je meekijken naar je enkels en loophouding.

Merrell schoenen, Abcoude

In Abcoude ligt een Merrell speciaalzaak met 20 jaar ervaring. Hier verkopen ze zowel conventionele schoenen als barefoot schoenen. De winkel is 2x per week geopend en andere dagen op afspraak. Kijk op hun website voor de actuele openingstijden.

Zuiver Geluk (Amsterdam, Zwolle en Zutphen)

De winkel Zuiver Geluk verkoopt allerlei producten voor welzijn en spiritualiteit. Daarnaast hebben ze ook een collectie Leguano schoenen. 

Zuiver Geluk is te vinden in Amsterdam, Zwolle en Zutphen


Barefoot schoenen winkels in
België

Mocht je als Nederlander gaan winkelen voor barefoot schoenen in België dan is het handig om te weten dat “lopen” alleen wordt gebruikt voor rennen/hardlopen. Dat kan anders voor grappige verwarring zorgen.

Barefoot Antwerp

Op de Nationalestraat 151 in Antwerpen vindt je de winkel Barefoot Antwerp.

Barefoot Alliance EU (Vivobarefoot Brussels)

Aan de oostkant van Brussel ligt de winkel Barefoot Alliance E.U. Ze verkopen hier een grote collectie van het merk Vivo Barefoot en Leguanos. Je vindt deze winkel op het volgende adres: Blockmansstraat 14 te Sint-Pieters-Woluwe.

Iedereen loopt, Brugge

Indien je een bezoekje brengt aan Brugge dan kun je langsgaan bij Iedereen Loopt. Dit is een grote barefootwinkel met merken zoals Avo, Aylla shoes, Barebarics, Be Lenka, Freet, Koel, Lems, Shamma sandals, Skinners, Vivo Barefoot, Vibram Fivefingers en Xero Shoes. Ze verkopen ook accessoires zoals de blackroll, correct toes en teensokken.


Barefoot winkels in
Duitsland

In Duitsland heb je een ruimer aanbod aan barefoot winkels, zoals in Aken, Keulen en Düsseldorf. Deze heb ik verzameld in een aparte blog: Barefoot winkels in Duitsland.

 
 

Disclaimer

Deze website bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je via deze links een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou. Deze inkomsten helpen bij het financieren en in stand houden van deze blog.

Meer lezen
Passen en kopen Danielle Branje Passen en kopen Danielle Branje

5 tips voor goedkope barefoot schoenen

Een goede kwaliteit barefoot schoen kost al snel rond de €150-€200. Dit is niet voor iedereen betaalbaar.

Het is belangrijk dat geld geen barrière zou mogen zijn om van de voordelen van barefoot schoenen te profiteren. Daarom besteed ik in deze blog ook aandacht aan de toegankelijkheid van barefoot schoenen voor iedereen. 

In dit artikel vindt je 5 tips voor goedkope barefoot schoenen. Aan het einde van dit artikel vindt je tevens een lijst met barefoot schoenen met een lagere prijs. 

Tip 1: Let op de uitverkoop

Eind juli / begin augustus starten de meeste barefoot merken met hun zomersale en in januari/februari start de wintersale. Er zijn kortingen tot soms wel 50%. Eind november doen ook een aantal merken mee aan Black Friday met hoge kortingen.

Dus je zou nu alvast een leuke schoen kunnen aanschaffen voor een volgend seizoen. Hierdoor kun je al voor ongeveer 50 - 60 euro een barefoot schoen kopen.

Tip: blijf goed opletten op scams!! Verschillende nep websites bieden barefoot schoenen aan voor een prijs die te mooi is om waar te zijn. Lees hier meer over hoe je een nep website herkent.

Tip 2: Kijk op Vinted of de Barefoot verkoopgroep

Er zijn veel barefoot schoenen te koop op Vinted of via de facebook pagina Barefoot schoenen verkoophoek. Vaak zijn het schoenen die nauwelijks gedragen zijn. Op vinted kun je filteren op de staat: “heel goed” of “zo goed als nieuw/nieuw”.

Het argument wordt nog weleens aangedragen dat je geen tweedehands schoenen zou moeten kopen, omdat de schoen zich al naar de voet heeft gevormd. Bij barefoot schoenen gaat dit argument minder op omdat de schoen zich minder naar je voet vormt. Indien er een los zooltje in zit kun je dit eruit halen en vervangen door een nieuw zooltje.

Tip 3: Kijk naar de totale kosten (TCO)

Juist omdat barefoot schoenen prijzig zijn (en gewild) behouden deze schoenen hun waarde. Kinderschoenen worden vaak nog goed doorverkocht, wel natuurlijk afhankelijk van de staat. In dit geval kost een schoen van €75 in werkelijkheid bijvoorbeeld €40-€50. 

Wanneer je voor jezelf investeert in een kwalitatief goede schoen die jaren meegaat, dan is het op lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan elk jaar een nieuw paar moeten aanschaffen. 

Hierbij moet je het bedrag natuurlijk wel kunnen investeren en kun je er niet altijd zeker van zijn dat een schoen ook zo lang meegaat.

Tip 4: Let op de kwaliteit en gevoeligheid voor slijtage bij het kopen van schoenen

Wanneer je schoenen langer meegaan, hoef je minder vaak een nieuw paar schoenen te kopen. Koop je licht roze canvas schoenen met een witte zool, dan is de kans groot dat deze schoenen niet lang meegaan. 

Kijk ook naar het materiaal bij aankoop. Kun je vlekken er eenvoudig uitkrijgen? Kan het materiaal snel beschadigen? Kun je de schoen laten herstellen? 

Vraag ook altijd bij de winkel naar hoe je de schoen moet verzorgen en koop de bijbehorende verzorgingsproducten. 

Dit geldt ook helemaal bij kinderschoenen. Kijk vooraf hoe eenvoudig de schoenen verslijten. Vraag ook eens rond naar de duurzaamheid van een bepaald merk. Er zijn ook kinderschoenen met een hogere rubberen neus die slijtage van de schoen aan de voorkant voorkomt.

Tip 5: Maak een barefoot schoenen spaarplan

Wanneer je automatisch 5 euro per maand spaart heb je binnen 2 jaar een bedrag van €120 of binnen 3 jaar een bedrag van €180. Start dus vandaag met een spaarpotje en laat elke maand automatisch een klein bedrag overschrijven naar je schoenen spaarpot. Je merkt het dan bijna niet, terwijl je ondertussen toch een mooi bedrag hebt voor een nieuw paar schoenen.

6. Lijst van goedkope barefoot merken

Tot slot zijn er ook merken die schoenen verkopen om en nabij de €50. Het nadeel is wel dat deze vooral online gekocht moeten worden en dat de kwaliteit niet altijd zeer goed is, dus je zult wel rekening moeten houden met verzendkosten. 

Binnen de EU:

  • Anatomic shoes (Tjechië)

  • Bare3foot (Polen) *

  • Beda (Tjechië) *

  • DD step (Hongarije) *

  • Protetika (Slowakije) *

Buiten de EU: 

*Bovengenoemde merken zijn te koop bij diverse internationale webshops. 

https://www.barefootnaboso.com (Tjechië)

https://www.barefootkids.cz/en (Tjechië) 

https://www.barefoothedvika.sk/en (Slowakije) 

https://www.barefoot-botky.cz (Tjechië)

https://www.libertypieds.fr (Frankrijk)

Meer lezen
Passen en kopen, Basis artikelen Danielle Branje Passen en kopen, Basis artikelen Danielle Branje

Voorkom een barefoot schoenen miskoop met deze 3 tips

Voorkom een miskoop bij het kopen van jouw nieuwe paar barefoot schoenen met behulp van deze tips. Dit geldt voor zowel in de winkel als online barefoot schoenen kopen.

In de afgelopen jaren heb ik een aantal miskopen gedaan bij het kopen van barefoot schoenen. Als ik terugkijk had ik de meeste van deze miskopen eenvoudig kunnen voorkomen door beter op te letten bij het passen.

Deze blog bevat mijn 3 tips waarmee ik een miskoop had kunnen voorkomen en die jou hopelijk helpen om een passende barefoot schoen te vinden.

Tip 1: Wees 100% eerlijk naar jezelf

Soms wil je die schoenen persé hebben. Omdat je al lang op zoek bent. Omdat je nu écht een paar nodig hebt of omdat je favoriete schoen in de uitverkoop is. 

Als je favoriete schoen niet helemaal goed zit, kan het zijn dat je de aankoop gaat goedpraten. Je zegt dingen tegen jezelf, zoals: “misschien wijden ze nog uit,” “misschien kan de schoenmaker er iets aan doen” of “het kan best voor de tussentijd.”

Zie deze gedachten als een teken om het niet te doen. Je bent niet voor niets overgestapt naar barefoot schoenen. Je wil juist schoenen die je voeten alle ruimte geven om goed te kunnen bewegen. Er zijn op dit moment zoveel merken en modellen verkrijgbaar: ook voor brede of smalle voeten, hoge wreef, lage wreef, etc.

Wel is er een uitzondering. Sommige mensen kunnen bijna onmogelijk een goed passende schoen vinden, bijvoorbeeld omdat ze zowel een zeer smalle enkel hebben als een brede voorvoet. In dit geval zul je waarschijnlijk wel kleine aanpassingen moeten doen (eventueel door een schoenmaker), zoals een tongue pad of hielzooltje. 

Tip 2: Pas een schoen op verschillende manieren

Toen ik voor het eerst barefoot schoenen ging kopen, stapte ik in een schoen en als deze goed voelde, dan kocht ik deze. 

Toch bleek ik later klachten te krijgen tijdens het lopen. De schoenen pasten dan wel goed in rust, maar minder goed tijdens een lange wandeling.

Om dit te voorkomen kun je een schoen op verschillende manieren passen:

1) Haal het zooltje als eerste uit de schoen en zet je voet er in rust op. Zet daarna een stap op het zooltje en wikkel je voet af. Idealiter valt je voet volledig binnen het zooltje met 0,7-1,5 cm ruimte boven de grootste teen. 

Je wil niet téveel ruimte hebben, want dan ga je struikelen. Houdt ook rekening met het materiaal en de type schoen. Bij een flexibele, ruime teenbox zal het minder erg zijn als je voet iets dichter op de rand van het zooltje valt, dan bij een wat stuggere, waterdichte wandelschoen.

2) Stap bovenop de schoen en kijk of je voet/tenen volledig binnen de schoen vallen. Dit is ook een alternatief om te passen als het zooltje er niet uitkan.

3) Indien mogelijk: pas altijd 1 maat kleiner en groter, want soms kan een maat groter (of kleiner) juist net iets beter zitten.  

4) Loop een stukje op je tenen. Dit moet kunnen zonder dat het pijnlijk of oncomfortabel aanvoelt. 

5) Trek je voeten omhoog alsof je gaat autorijden en het gaspedaal indrukt en loslaat. Dit moet eenvoudig kunnen zonder dat de schoen knelt. Indien je een hoge wreef hebt is dit ook een goede manier om te controleren of de schoen niet teveel knelt. 

Tip 3: Neem thuis de tijd om te passen

Heb je schoenen gekocht of ontvangen per post? Bewaar de doos en trek je schoenen nog niet direct buiten aan, maar neem thuis nog even de tijd om de schoenen te passen. Loop er de trap mee op en af en houdt ze even aan terwijl je zit. 

Mochten ze toch niet helemaal goed zitten, stuur ze dan terug. Je kunt beter het volledige bedrag terug ontvangen, dan ze na een paar keer dragen weer moeten doorverkopen.

Tip: controleer wel altijd bij de winkel of je de schoenen nog mag terugsturen of alleen ruilen.

Wat als je toch een miskoop hebt gedaan?

Soms zul je toch een miskoop doen, ondanks dat je jezelf goed hebt ingelezen. Je kunt nu niet eenmaal alles controleren en het is een leerproces.

Gelukkig kun je barefoot schoenen meestal nog tegen een goede prijs doorverkopen. Je kunt ze verkopen op de FB verkoophoek of via Vinted/Marktplaats.

Meer lezen
Basis artikelen, Winkels Danielle Branje Basis artikelen, Winkels Danielle Branje

Alle Barefoot Schoenen Webshops op een rij

In dit artikel vindt je een overzicht van betrouwbare webshops waar je barefoot schoenen kunt kopen in Nederland en in het buitenland.

Een laptop waarop een webshop is te zien waar je barefoot schoenen kunt kopen met op de achtergrond een gezellig haardvuur

Ben je op zoek naar een betrouwbare webshop waar je barefoot schoenen kunt kopen? In dit artikel vindt je een overzicht van online webshops waar je barefoot schoenen kunt bestellen.


Wil je liever barefoot schoenen in een winkel kopen? Je vindt hier alle barefoot winkels in Nederland.

Mocht je onjuistheden zien? Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier.


Barefoot schoenen webshops in Nederland en België

Barefoot & More (Arnhem)

Barefoot & More heeft een winkel in Arnhem. Ze hebben een ruime collectie aan barefootschoenen en teensokken o.a. Aylla, Vivobarefoot, Xero shoes, Leguano, Koel, Belenka, Freet, Lang(S), Ohne Project en Groundies. Ze verzenden snel en hebben ook een goede klantenservice. 

Via de filters kun je goed zoeken op smalle/gemiddelde/brede schoenen en ook op zooldikte. Ze verzenden gratis boven een bepaald bedrag.

Iedereen loopt (België)

Iedereen loopt is op dit moment de grootste barefoot winkel in België met een fysieke locatie in Brugge. Ze verkopen o.a. Lems, Vivo Barefoot, Xero shoes, Freet, Barebarics, Shamma, Merrell en Skinners.

Verzendkosten zijn gratis vanaf een bepaald bedrag.    

5Fingers (Amsterdam & Hoorn)

Dit is de webshop van de barefoot winkel De Trek. Dit is een barefoot winkel in Amsterdam en Hoorn. Ze hebben een ruim aanbod aan outdoor schoenen en daarnaast ook enkele modellen van Groundies, Belenka en Zaqq.

Leguano (Heino)

Leguano heeft 1 distributeur in Nederland die tevens een webshop heeft met het volledige aanbod van Leguano. Schoenen worden gratis verzonden boven een bepaald bedrag.

Barefoot schoenen webshops buiten Nederland

Barefoot Hedvika (Slowakije)

Webshop uit Slowakije met zeer ruim aanbod aan kinderschoenen. Bij elk model wordt een goede beschrijving gegeven van de pasvorm, lengte en breedte van de schoen. Hier kun je ook barefoot schoenen kopen die wat goedkoper zijn zoals Bar3foot en Protetika.

Indien je op zoek bent naar kinderschoenen die heel smal of juist heel breed zijn, kun je hier mogelijk wel een geschikte schoen vinden. Verzenden naar Nederland kost rond de 9 - 10 euro.

Barefootkids (Tjechië)

Webshop uit Tjechië met een ruim aanbod aan goedkopere barefoot merken zoals Pegres, Protetika, Jonap, EF barefoot. De verzendkosten naar Nederland zijn rond de 9 - 10 euro. Ik heb hier persoonlijk goede ervaring mee.

Footic / Little shoes (Tjechië)

Footic is een grote online barefoot webshop met zo'n 88 merken van de eigenaren van Littleshoes.cz. Zij hebben in totaal 3 webshops: 
www.footic.de - Duitsland en Oostenrijk
www.littleshoes.cz - Tjechië en Slowakije 
www.footic.com - overige EU landen 

Behalve in de sales zijn de prijzen gemiddeld hoger dan bij andere webshops, dus dit is niet de meest voordelige webshop.

Freizehn (Duitsland)

Dit is ook een bekende, grote barefoot winkel uit Duitsland met een ruim aanbod voor volwassenen en kinderen. Ze geven veel informatie per model, pasvorm, land van productie en lengte/breedte maten. 

De verzendkosten zijn afhankelijk van het gewicht rond de 15 - 20 euro.

Letz Barefoot (Luxemburg)

Letz Barefoot is een relatief nieuwe webshop (gestart in 2024) uit Luxemburg. Je vindt hier o.a. Peerko, Shapen, Blusun en de bekende merken zoals Vivobarefoot en Belenka. Dit kan gunstig zijn qua verzendkosten, bijvoorbeeld voor het merk Peerko.

Liberty Pieds

Franse webshop met barefoot schoenen voor kinderen en volwassenen. Ze hebben vooral aanbod in een lagere prijsklasse/kwaliteit, zoals Beda, Bar3foot, Tomar Creation en DDstep. Verzendkosten zijn rond de 8-9 euro.

Naboso (Tjechië)

Naboso is een barefoot winkel in Tjechië met tevens een webshop. Ze verkopen o.a. Aylla, Angles, Crave. De verzendkosten zijn rond de 9 euro naar Nederland. 

Natural movement (Finland)

Webshop uit Finland met tevens een locatie in Helsinki. Zij hebben veel reviews op hun website, dus dat is wel heel handig om te lezen van andere gebruikers. De verzendkosten zijn rond de 9 euro naar Nederland. Je kunt op de website je taal en locatie kiezen. Ze verkopen een aantal merken die niet op veel plaatsen te koop zijn, zoals Peerko, Mukishoes, Bohempia, Jonap en daarnaast ook de bekendere merken zoals Xero Shoes en Belenka

Zehenspiel (Duitsland)

Zeer grote barefoot webshop uit Duitsland. Ze bieden goede informatie over elke schoen met de lengte en breedte maat in centimeters. Verzendkosten zijn rond de 15 euro voor een bedrag tot 200 euro. Daarna worden de verzendkosten rond de 20 euro vanaf 500 euro. 

Disclaimer:

"Deze website bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als je via deze links een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou. Deze inkomsten helpen bij het financieren en in stand houden van deze blog.

Disclaimer: dit artikel biedt een verwijzing naar deze webshops. Barefootlopen is niet betrokken bij deze webshops en ook niet verantwoordelijk voor de afhandeling door deze webshops.

Meer lezen
Reviews Danielle Branje Reviews Danielle Branje

Review: 5 paar (teen)sokken voor de winter

In dit artikel review ik een aantal teensokken voor de herfst en winter met o.a. de merken Knitido en Injinji.

Het is bijna winter en dus is het weer tijd voor warme (wollen) wintersokken!

Zodra de herfst begint, zie ik op tegen de kou, de regen en het donker. Maar zodra het koud begint te worden en de bladeren allerlei prachtige kleuren krijgen, word ik toch weer blij van alles wat bij de herfst en de winter hoort.

Lekker knus bij de open haard met een kopje thee, warme wollen trui en natuurlijk: warme (teen)sokken.

In deze blog review ik vier paar (teen)sokken voor de herfst en winter. Daarnaast heb ik ook nog een paar gewone wollen sokken die wat breder vallen meegenomen in deze review.

Waarom zou je aandacht besteden aan je sokken als je barefoot schoenen draagt?

De eerste paar jaar droeg ik "normale" sokken in mijn barefoot schoenen. Ik begreep die teensokken dan ook niet helemaal.

Totdat iemand liet zien hoe sokken ervoor zorgen dat je tenen tegen elkaar aangedrukt worden, net zoals niet-barefoot schoenen dat ook doen. Dat is eigenlijk wel tegenstrijdig. Je draagt barefoot schoenen zodat je voeten alle ruimte krijgen, maar vervolgens draag je sokken die dit effect eigenlijk weer tenietdoen. Dus toen ik dit eenmaal besefte, was ik meteen om en kocht mijn eerste paar teensokken.

In het begin kan het even wennen zijn - en misschien is het ook niet voor iedereen - maar nu ik eraan gewend ben, vind ik het juist super fijn. Het geeft meer vrijheid.

Zijn teensokken niet erg duur?

In het begin is het natuurlijk wel een investering om 15 - 25 euro voor een paar sokken uit te geven als je in één keer al je sokken zou willen vervangen. Daarnaast zul je ook even moeten kijken of het je bevalt en welk merk/model je aanspreekt. Je kunt bijvoorbeeld met één paar beginnen en kijken of ze bevallen en dan steeds weer een paar toevoegen. 

LET OP: een deel van deze sokken in deze review is gemaakt van wol. Deze kun je dus niet zomaar in de normale was gooien. 

1) Injinji Liner Crew Wool

Injinji is een Japans merk dat teensokken maakt. Ze staan bekend om hun goede kwaliteit sokken. De Liner Crew Wool is - zoals de naam al doet vermoeden - gemaakt van wol (74% Merino Wool, 22% Nylon, 4% Lycra®).

De sok is vrij dun, maar voelt wel lekker warm aan door de wol. Dit is mijn favoriete paar om te dragen in de herfst en winter bij gevoerde schoenen. Ze hebben daarnaast een neutrale kleur die overal bij past. Houdt er wel rekening mee dat wol wat sneller kan slijten dan een synthetische variant.

Injinji is wat minder geschikt voor mensen met lange tenen. In dat geval kun je beter naar het merk Knitido kijken.

Ik heb maat S (37-40) gekocht, en mijn voet is 23,7 cm. Ik heb ook Injinji in maat 35-38, en die vind ik wat klein zitten. Dus maat 37-40 vind ik ideaal.

2) Injinji Outdoor Midweight Crew Wool

De naam van deze sokken is een hele mond vol ;) Deze teensokken zijn vergelijkbaar met de Injinji Liner Crew qua samenstelling, maar zijn een stuk dikker en steviger. Ze zijn gemaakt van 71% Merino Wool, 26% Nylon, 3% Lycra®.

Ik vind ze erg prettig zitten en lekker warm. In november vind ik ze zelfs nog wat te warm, dus ze zijn vooral geschikt voor de wat koudere dagen.

Deze vallen vergelijkbaar met de Liner Crew, en ik heb maat S (37-40).

Van links naar rechts:: 3) Knitido Biwa, 4) Injinji Trail Midnight Crew Coolmax Peak, 2) Injinji Outdoor Midweight Crew Wool
Midden:

3) Knitido Biwa

Deze sokken van Knitido zijn een stuk langer bij de tenen in vergelijking met de sokken van Injinji. Ze zijn dus wat geschikter voor als je lange tenen hebt. Ze zijn mij eigenlijk iets te lang, maar ik heb er geen last van bij het dragen.

Ik draag deze sokken erg graag. Ze zijn prettig dik. Ik word ook wel erg blij van leuke, vrolijke kleurtjes, en daarnaast vind ik het ook fijn dat ze bijna volledig van katoen zijn. De samenstelling is: 96% katoen, 2% nylon, 1% viscose, 1% elastane.

Doordat ze wat grover zijn gebreid, kun je wat sneller een haaltje uit de sok hebben (dus let op met katten of honden). Het is echter wel heel eenvoudig te repareren.

Ik kocht maat S (35-38), en deze zitten mij vrij ruim. Ze vallen groter en langer uit dan bijvoorbeeld de Injinji Wool Liner en Crew.

4) Injinji Trail Midnight Crew Coolmax Peak

Injinji is wel heel goed in lange namen verzinnen voor een paar sokken ;). Deze sokken met deze hele lange naam zitten een stuk ruimer qua pasvorm dan de Wool Liner en Midweight Wool Crew. Er is ook meer ruimte voor de tenen. Het materiaal is synthetisch en gemaakt van 39% COOLMAX, 58% Nylon, 3% Lycra. Als je een vegan optie zoekt, dan is dit een alternatief.

Deze sokken draag ik zelf het minst vaak van deze vijf sokken. Ze zijn verder gewoon prima, maar ik merk toch dat mijn voorkeur uitgaat naar de wollen variant van Injinji of de vrolijke katoenen sokken van Knitido.

Ik heb alle sokken getest tijdens een wandeling, maar ik merk weinig verschil tussen de sokken qua comfort tijdens een wandeling. Dat zou misschien wel anders zijn bij het hardlopen, maar ik heb ze alleen getest bij een wandeling door het veld/bos.

5) Hirsch Noorse Wollen Sokken

Tot slot heb ik nog een paar niet-teensokken meegenomen in de review. Dit zijn de wollen sokken van Hirsch. Deze sokken zijn nog iets dikker dan de hierboven genoemde sokken. Wollen sokken vallen over het algemeen wat ruimer waardoor je tenen ook alle ruimte hebben. Ik vind het alleen wat jammer dat ze wat nauw toelopen richting de tenen, maar door het materiaal zijn ze wel ruimer dan andere sokken.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van wintertenen, dan kan het dragen van teensokken minder prettig zijn. In dat geval zijn ruime wollen sokken mogelijk een beter alternatief. 

Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleuren en zijn gemaakt van 100% biologische wol. Ze worden onder andere verkocht bij El Naturel in Rotterdam. Omdat ze gemaakt zijn van 100% wol, heb je het voordeel dat je ze minder vaak hoeft te wassen vanwege de zelfreinigende werking van wol.

Dat was het! 

Ik wens je veel buitenplezier deze herfst en winter en heb jij nog een goede tip qua teensokken? Laat het gerust weten via een berichtje.

Meer lezen
Reviews Danielle Branje Reviews Danielle Branje

Review: Angles Nemesis barefoot Chelsea

In deze blog review ik de barefoot chelsea enkellaarsjes van Angles Fashion in de kleur cognac. Ben je op zoek naar een leuke barefoot lage schoen die er netjes uitziet en ook geschikt is voor kantoor. Dan is het merk Angles Fashion misschien wel iets voor jou.

Tijdens mijn bezoek aan Praag kwam ik het merk Angles tegen. Deze schoenen spraken mij gelijk aan omdat ze er klassiek en degelijk uitzien. Ideaal voor als je een niet-sportieve barefoot schoen zoekt, bijvoorbeeld voor kantoor of een feest.

Samengevat

  • Leren chelseaboot met wollen voering

  • De pasvorm is normaal tot breed (niet zeer breed)

  • Verkrijgbaar in dames - en herenmodel (valt breder)

  • Unisex: maat 37 - 41 dames en 41-46 heren

  • 3 mm zool en 5 mm wollen binnenvoering

  • Verkrijgbaar in zwart en bruin

  • Normale tot gemiddeld hoge wreef

  • Zool is minder flexibel door opstaande rand


Over Angles

Angles is een Tjechisch bedrijf en de schoenen worden ook in Tjechië geproduceerd. 

De naam verwijst naar het engelse “angles” = hoeken. Dit komt omdat hun schoenen zo zijn gemaakt om rekening te houden met alle bewegingshoeken van de voet.

Pasvorm

Ik heb niet eerder chelsea boots gehad, omdat ik deze altijd moeilijk aankrijg met een hoge wreef. Daarnaast zijn chelsea laarsjes voor mij meestal te smal. Deze zaten echter gelijk goed en dus zijn ze mee terug naar Nederland gegaan.

Ze sluiten vrij nauw aan en zitten hierdoor stevig aan mijn enkel en hak, zonder dat het te strak zit of knelt. Ik heb het idee dat het leer niet veel uitwijd, dus als ze niet gelijk goed zitten aan de wreef of in de breedte zou ik ze niet kopen.

Ik kan vaak schoenen niet goed dragen vanwege mijn hoge wreef, zoals de meeste schoenen van Belenka, maar deze zitten mij wel goed. Als je een zeer hoge wreef hebt kunnen ze mogelijk wel te krap zitten, omdat je ze niet losser kunt maken.

Maatvoering

Volgens de maattabel zou je 5-10 mm moeten optellen bij je voetlengte. Mijn voetlengte is 23,7 cm, dus dan zou je uitkomen op 24,2 - 24,7 (maat 38). Ik draag ook meestal maat 38 of 38,5. 

Ik heb echter maat 39 gekozen met een lengte volgens de maattabel van 25,9 cm. Ik heb dus in totaal 2,2 cm opgeteld bij mijn voetlengte. Normaal zou dat te groot zijn, maar deze schoenen lijken kleiner uit te vallen. Ze zitten echt perfect qua pasvorm (hoewel ze voor mij nog iets breder mogen zijn). Dit komt ook door de dunne wollen voering.

Draagcomfort

Deze enkellaarsjes hebben een dunne wollen voering wat erg prettig zit. Ik draag ze in de herfst met dunne wollen teensokken van Injinji (liner crew merino). Dit is warm genoeg en dat geeft mij voldoende ruimte voor mijn hoge wreef. Ik kan er dikke sokken in dragen, maar dat geeft wat meer druk op de wreef en dan zitten ze ook krap in de breedte..

Tijdens het lopen merk ik soms wel dat ik de zool wat stijf vind bij zijwaartse/draaiende bewegingen van de voet. Zo ben ik een aantal keer bij het een draaiende beweging door mijn enkel gegaan, terwijl ik daar normaal geen last van heb.

Qua anti-slip vind ik ze prima scoren voor een dagelijkse schoen. Ik voel mij zeker en stevig tijdens het lopen.

Zool

De zool is gemaakt van rubber en is 3 mm dik. Daarbovenop zit er een wollen inlegzooltje dat is vastgelijmd. Je kunt deze er wel uittrekken om te vervangen door een ander zooltje. Mijn schatting is dat je met de wollen zool op ongeveer 6-7 mm aan zool uitkomt

In vergelijking met een schoen zoals Leguano of Wildling vind ik deze zool wel een stukje stugger, vooral bij de opstaande rand rondom de voet. Je hebt ook nog steeds wel voldoende grondgevoel, maar niet zoveel grondgevoel als de bovengenoemde schoenen.

Qua werkelijk barefoot gevoel van de zool scoort deze schoen gemiddeld. Dit is wel een hele prettige schoen voor als je begint met barefoot schoenen, omdat je wel het grondgevoel hebt, maar de zool niet super dun is.

Kwaliteit / levensduur

De schoenen zijn gestikt rondom de zool. Dit zorgt ervoor dat de zool minder snel kan loskomen in vergelijking met een gelijmde zool.

Het leer ziet er erg degelijk uit en ook de stiksels zijn erg netjes afgewerkt. De schoen valt ook in een hogere prijsklasse. Met goede bescherming en herstel zou een dergelijke leren schoen jaren moeten kunnen meegaan.

Qua levensduur kan ik er nu helaas nog niks over zeggen. Ik heb ze nu enkele maanden. Ik zal dit in de toekomst aanvullen.

Pluspunten

  • Mooie schoen voor nette gelegenheden

  • Kwalitatief goede schoenen met een gestikte zool

  • Gemaakt in de EU

  • Wollen voering

  • Chelsea boot te dragen bij een hogere wreef (maar niet zeer hoog)

Aandachtspunten

  • De schoen valt klein uit. Ik heb maat 39 gekocht met een binnenlengte van 25,9 cm bij een voetlengte van 23,7 cm.

  • De breedte van het zooltje lijkt iets smaller te zijn dan de maattabel op de website.

  • De zool is wat stugger met name bij draaiende bewegingen.

Waar te koop

De schoenen van Angles zijn te koop via hun eigen website, of via een aantal buitenlandse webshops, zoals Zehnenspiel, Bare Corner of Naboso.

Alternatieven

Meer lezen
Beginners Danielle Branje Beginners Danielle Branje

Moet ik mijn volledige schoenencollectie wegdoen als ik overstap naar barefoot schoenen?

Kun je barefoot schoenen combineren met je oude schoenen? Of moet je al jouw leuke schoenen wegdoen als je overstapt op barefoot schoenen? Het antwoord hierop lees je in deze blog

Dit is een zorg die ik regelmatig hoor van mensen die interesse hebben in barefoot schoenen. 

"Moet ik mijn volledige schoenencollectie wegdoen als ik overstap naar barefoot schoenen?"

Ze willen wel barefoot schoenen gaan dragen, maar kunnen het niet over hun hart verkrijgen om gedag te zeggen tegen hun schoenencollectie. 

Dat is begrijpelijk. Je hebt misschien wel een hele collectie aan schoenen opgebouwd met een waarde van honderden tot duizenden euro's. 

De gedachte om jouw gehele collectie zomaar overboord te gooien is voor velen dan ook een brug te ver. 

Mijn antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. 

Je hoeft je hier nu niet druk over te maken :) 

Zolang het kan (en je wil) draag je zowel jouw barefoot schoenen als jouw niet-barefoot schoenen. 

Je kunt het prima nog even combineren. Je wil het aan het begin juist ook wel combineren. Op deze manier geef je jezelf ook alle tijd om rustig te wennen aan het lopen op barefoot schoenen. Je hebt al die jaren gelopen op schoenen met een verhoging, dus je lichaam moet wennen aan een andere zool. 

Ondertussen ga je ervaren hoe het is om barefoot schoenen te dragen. Je ziet vanzelf welke schoenen je vaker gaat dragen en welke schoenen in de kast blijven staan. 

En als er dan toch een moment in de toekomst komt waarop je besluit om gedag te zeggen tegen je schoenencollectie, dan ben je daar op dat moment ook klaar voor. 

Wanneer je veel positieve voordelen zult ervaren, dan zal het ook veel eenvoudiger zijn om afscheid te nemen van je schoenencollectie. 

Het is daarnaast ook persoonlijk. Sommige mensen willen nooit meer iets anders en anderen combineren het nog een tijdje (of blijven het zelfs combineren). 

Mijn vriend draagt al jaren zowel barefoot schoenen als niet-barefoot schoenen. Hoewel ik wel moet zeggen dat ik hem toch veel vaker op zijn barefoot schoenen zie lopen dan op ander schoeisel ;) 

In mijn geval zijn er ook meer gezondheidsreden om barefoot schoenen te gaan dragen i.v.m. pijn aan rug, hypermobiliteit en daarnaast heb ik brede voeten. Ik heb weleens geprobeerd om mijn oude schoenen nog te dragen, maar deze schoenen passen mij niet meer. Dus ik wil (en kan) ook niet eens meer terug. 

Ik mis het dan ook helemaal niet meer. Ik kan er zelfs nu met verbazing naar kijken dat ik er ooit op heb kunnen lopen. 

Dus denk NU niet teveel na over de toekomst en over je schoenencollectie. 

Ga gewoon een paar barefoot schoenen dragen en het plezier daarvan ervaren. De rest zie je wel vanzelf :) 

Meer lezen