De risico’s van barefoot schoenen (en hoe je deze kunt voorkomen)

Barefoot schoenen zijn ontworpen om de voet zo natuurlijk mogelijk te laten bewegen. De zool is dun en flexibel en de neus heeft een anatomische vorm met genoeg beweegruimte (wat zijn barefoot schoenen).

Er zijn veel mensen die barefoot schoenen dragen met plezier en zonder problemen. Maar zijn barefoot schoenen wel voor iedereen geschikt? Zijn er ook situaties waarin je ze beter niet kunt dragen?

In dit artikel bespreek ik een aantal mogelijke risico’s om rekening mee te houden wanneer je gaat starten met het dragen van barefoot schoenen.

Risico 1: Overbelasting/blessures

Barefoot schoenen hebben geen voetbed, een dunne flexibele zool en geen verhoogde hak. Dat is een groot verschil met de meeste conventionele schoenen die een voetbed, dikke zool en verhoging bij de hak hebben.

Je lichaam zal zich moeten aanpassen aan andere schoeisel. Bij de een gaat dat eenvoudig en probleemloos, terwijl de ander hier wat meer tijd voor nodig heeft.

Het is dus belangrijk om jouw lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om te wennen aan deze schoenen. Hierbij ook rekening gehouden met jouw fysieke conditie en of je gewend bent aan het lopen op blote voeten. Wil je op korte termijn presteren? Overweeg dan om nog je huidige schoenen te gebruiken en bouw de overgang rustig op (tips om te wennen aan barefoot schoenen).

Het is ook belangrijk om de barefoot schoenen aan te passen aan de activiteit. Wanneer je veel moet springen, een marathon loopt of lange tijd moet werken op een harde ondergrond, dan heb je mogelijk meer ondersteuning of demping nodig. Er zijn ook mensen die een marathon lopen op barefoot schoenen (en zelfs blote voeten), maar die hebben wel hiervoor getraind en ze hebben ook een goede loophouding. Voor begeleiding bij het overstappen op barefoot schoenen kun je terecht bij de volgende fysiotherapeuten en podologen die affiniteit hebben met barefoot schoenen. Er zijn ook workshops barefoot lopen die je kunt volgen, o.a. bij de Trek in Amsterdam. In het artikel Barefoot schoenen met een dikkere zool vindt je een lijst met barefoot schoenen met een iets dikkere zool.

Risico 2: Een aandoening waardoor een dunne en flexibele zool minder geschikt is

Niet elke voet is gebaat bij een flexibele en dunne zool. Wanneer je een aandoening hebt, zoals Diabetes of Reuma, dan is het belangrijk om te kijken of je een barefoot schoen wel zou moeten dragen. Dat geldt ook bijvoorbeeld bij een voetbreuk waardoor je mogelijk stabilisatie door een stevige zool nodig hebt.

Het is dan ook aan te raden om de overstap naar een barefoot schoen te bespreken met jouw behandelaar in het geval van een (voet)aandoening. In het volgende artikel vindt je tevens een lijst van fysiotherapeuten en podologen die affiniteit hebben met barefoot schoenen).

Kun je geen dunne zool verdragen, maar wil je wel graag een schoen met een anatomische vorm? Er zijn ook barefoot-friendly schoenen, zoals Lems, Bär of Ahinsa (lijst met barefoot en barefoot-friendly alternatieven die een dikkere zool hebben).

Risico 3: Barefoot schoenen dragen in ongeschikte situaties

Er zijn ook situaties waarin een barefoot schoen gewoon niet veilig is. Vaak gaat het dan om een werkomgeving waarin je een grote kans loopt om te trappen in scherpe onderdelen of bijvoorbeeld wanneer je werkt met paarden.

Ga in dat geval op zoek naar een barefoot-friendly alternatief. Dit is bijvoorbeeld een schoen die een stevige en dikke zool heeft, maar wél genoeg ruimte voor je tenen. Want wanneer je tenen eenmaal gewend zijn aan barefoot schoenen is het vaak lastig om jezelf weer in je oude, stugge schoeisel te wurmen.

Zo wordt de Birkenstock QS 700 bijvoorbeeld genoemd als een barefoot-friendly veiligheidsschoen.

Wil je barefoot schoenen gaan dragen?

Ga dan naar START. Hier vindt je alle basis artikelen die je nodig hebt om goed van start te kunnen gaan.

Volgende
Volgende

Vegan barefoot schoenen van natuurlijke materialen