Vegan barefoot schoenen van natuurlijke materialen

Een foto van barefoot schoenen met de tekst Vegan barefoot schoenen van natuurlijke materialen

Er zijn steeds meer vegan barefoot schoenen verkrijgbaar voor als je geen schoenen van dierlijke materialen wil dragen.

Deze vegan alternatieven zijn meestal gemaakt van plastic (ook wel vegan leer of pleather genoemd).

Soms gaat het om een combinatie van plastic en natuurlijke materialen, wat ervoor kan zorgen dat een schoen minder goed gerecycled kan worden (1).

Maar wat als je liever ook geen schoenen van plastic wil. Zijn er dan alternatieven?

Ik besloot daarom om op zoek te gaan naar vegan en plasticvrije barefoot schoenen.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik er al snel achter dat deze zoektocht lastiger was dan gedacht.

Er zijn schoenen waarvan ik dacht dat ze 100% van natuurlijke materialen waren gemaakt, maar dat uiteindelijk toch niet bleken te zijn. Ook werden schoenen geadverteerd als plastic-vrij, maar bleken er toch nog steeds vormen van plastic in te zitten.

Dat heeft mij al snel doen besluiten dat het op dit moment erg lastig is om een lijst aan te leveren met 100% natuurlijke vegan schoenen, tenzij ik bij alle merken zou kunnen meekijken in hun productieproces. Het zou ook niet eerlijk zijn als de merken die niet transparant zijn, hoger zouden scoren dan merken die dat wel doen.

Wat ik in plaats daarvan heb gemaakt is een lijst van merken die een duurzame missie hebben en zo veel mogelijk gebruik maken van natuurlijke materialen (en waar dit niet mogelijk is op zoek gaan naar de meeste duurzame alternatieven).

Ik geef jou de informatie, dan kun jij zelf kiezen welk merk jou het meest aanspreekt.

Sambas de Bambas

Sambas de Bambas is een vrolijk Spaans merk waar je alleen schoenen zult vinden die gemaakt zijn van niet-dierlijke materialen.

De meeste schoenen hebben een zool van natuurlijk rubber. Voor het bovenmateriaal van de schoen maken ze gebruik van natuurlijke materialen zoals, kurk, hennep en katoen. De inlegzool wordt o.a. gemaakt van kokosnoot vezel. Je kunt hier natuurlijke schoenen vinden die niet zijn gemaakt van dierlijke materialen.

Ze maken bij sommige modellen gebruik van Pinatex (ananasleer). Dit leer is voor een groot deel gemaakt van natuurlijke materialen. Pinatex heeft bepaalde voordelen zoals minder waterverbruik en minder chemicalien, maar er wordt een coating gebruikt op basis van petroleum. Daarom is Pinatex niet biologisch afbreekbaar. Het is op dit moment waarschijnlijk wel een van de meest duurzame alternatieven voor leer.

Maat: 25 - 45
Geproduceerd in: Spanje
Te koop: via hun eigen website. Bij Bare Corner vindt je een aantal modellen.
Breedte: gemiddeld / breed (niet zeer breed)

Bohempia

Bohempia is een merk uit Tjechië en de schoenen worden geproduceerd in Roemenië. Ze produceren moderne sneakers en hebben hier een barefoot variant van gemaakt.

Het bovenmateriaal van de sneakers bestaat uit 100% hennep canvas. Het binnenmateriaal bestaat uit katoen. De zool is gemaakt van natuurlijk rubber en de binnenzool van hennep. Het hennep kan zorgen voor oneffenheden in het bovenmateriaal. Houdt hier dus rekening mee dat er kleine imperfecties kunnen zijn.

Niet alle schoenen zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen. De sneakers Felix en de chelsea boot Rola bevatten Ultrasuede (gerecycled polyester garen).

Maat: 36 -47
Geproduceerd in: Roemenië
Te koop: via hun eigen website
Breedte: breed (regular) en extra breed (wide)

Mukishoes

Mukishoes is een Portugees merk dat barefoot schoenen maakt. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in hun bedrijfsmodel. Er wordt gebruik gemaakt van lokale materialen en ze gebruiken ook natuurlijke verf. Houdt hierbij wel rekening ermee dat kleuren sneller kunnen verdwijnen, maar daar krijg je wel een niet giftig product voor in de plaats.

Ze maken vrolijke sneakers van bovenmaterialen zoals katoen of hennep. De zool is gemaakt van natuurlijk rubber.

Let op: niet alle schoenen zijn vegan in hun collectie. Bij Mukishoes vindt je ook leren schoenen.

Maat: 24 - 48
Geproduceerd in: Portugal
Te koop: via hun eigen website.
Breedte: smal / gemiddeld

Télito

Télito is een Frans merk. De veelal gerecyclede materialen komen uit Spanje en de schoenen worden geproduceerd in Portugal. Alle schoenen van dit merk zijn vegan (en bevatten geen dierlijke materialen).

Ze hebben een aantal modellen die volledig van natuurlijke materialen lijken gemaakt te zijn (katoen + rubber). Het gaat dan om het model Esti Blanc & Esti Sauge.

Daarnaast worden hun schoenen grotendeels gemaakt van gerecyclede materialen en vragen zij hun klanten om de versleten schoenen terug te sturen, zodat deze weer opnieuw verwerkt kunnen worden.

 

Recycle model van Télito (bron: Télito)
Katoen, rubber, koffiedik en kurk worden verzameld, gerecycled en gebruikt voor de schoenen van Télito

 

Maat: 35 - 47
Geproduceerd in: Portugal
Te koop: via hun eigen website.
Breedte: smal

LANG.S (Tikki shoes)

LANG.S is de nieuwe naam van Tikkie Shoes. Dit is een Roemeens merk. Ze produceerden eerst hun barefoot schoenen in Roemenië en sinds kort is hun productie verhuisd naar Portugal.

Ze hebben een vegan sneaker (BLISS) die gemaakt is van katoen, bamboe met een rubberen zool. Ze zitten op dit moment in de overgang naar een nieuw merk met ook nieuwe modellen. Er kan dus de komende tijd nog veel veranderen. Dus kijk goed bij de beschrijving van de materialen.

Ze hebben ook vegan kinderschoenen gemaakt van canvas of kurk, maar hierin wordt wel gebruik gemaakt van een synthetische binnenvoering en inlegzool.

Maat: 36 - 44
Geproduceerd in: Roemenië/Portugal
Te koop: via hun eigen website.
Pasvorm: gemiddeld tot gemiddeld breed

Wildling

Wildling is een Duits bedrijf. Duurzaamheid staat centraal in hun productieproces en ze maken gebruik van natuurlijke materialen, zoals katoen, hennep en papier. In al hun schoenen wordt ook plastic verwerkt, zoals synthetisch rubber in de zolen en (veelal gerecycled) polyester in de binnenvoering.

Zoals ik aan het begin al heb aangegeven wil dat niet zeggen dat hun schoenen daarmee minder duurzaam zijn. Wildling besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en ze maken veelal gebruik van gerecyclede materialen. Duurzaamheid omvat meerdere aspecten en niet alleen of een materiaal biologisch afbreekbaar is.

Fleeters

Fleeters is een nieuw vegan barefoot merk uit Frankrijk. Ze maken schoenen van gerecyclede materialen en gebruiken o.a. maïs leer voor hun schoenen en gerecycled rubber/hennep voor de zool. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van gerecyclede PET flessen en PolyUrethaan (PU). Dat zijn geen natuurlijke materialen, maar ze gaan wel op zoek naar de meest duurzame alternatieven voor hun schoenenproductie.

Op hun website geven ze precies weer wat de impact is van de productie van hun schoenen qua waterverbruik, CO2 uitstoot, etc. Wat ik erg positief vind is dat ze alle materialen op hun website zetten, dus je ziet exact van welke materialen de schoenen zijn gemaakt, van veters tot aan de binnenzool. Daarnaast leveren ze op basis van de vraag en zul je dus moeten wachten op je nieuw paar schoenen, wat wel beter is qua verspilling van middelen.

Er zijn wel wat ervaringen van gebruikers die aangeven dat het leer snel kreukelt en schimmel in de zool. Het is dus even afwachten hoe ze gaan scoren qua levensduur.

Mirium

Tot slot wil ik dit artikel eindigen met Mirium.

Dit is geen barefoot schoenenmerk, maar een nieuw en veelbelovend alternatief voor plastic. Mirium is een 100% plasticvrij alternatief voor dierlijk leer en wordt o.a. gemaakt van natuurlijk rubber en plantaardige olieën.

Er zijn op dit moment nog geen barefoot schoenen die gemaakt zijn van dit materiaal, maar hopelijk kunnen we de komende jaren hier meer van verwachten.

Bron:

  1. Loo et al. (2023) Tackling critical challenges in textile circularity: A review on strategies for recycling cellulose and polyester from blended fabrics. Journal of Environmental Chemical Engineering. Volume 11, Issue 5.

Zie je onjuistheden in dit artikel? Of ken jij een merk dat in deze lijst hoort? Stuur mij dan een berichtje via info@barefootlopen.nl of neem hier contact op.

Vorige
Vorige

De risico’s van barefoot schoenen (en hoe je deze kunt voorkomen)

Volgende
Volgende

Review: Bar3foot Elf Denver