Review: Freet Flex

Freet is een merk waarvan ik lange tijd heb gedacht dat dit mij niet paste. Wat bleek? Deze schoenen vallen heel klein uit. Dus je hebt 1 of 2 maten groter dan je meestal draagt. Dus toen ik daar achter kwam, besloot ik ze nogmaals te gaan passen in de winkel en koos ik het model Freet Flex.

In deze review vertel ik je alles over deze schoen en je leest wat mij bevalt en wat mij absoluut niet bevalt aan dit model.

Samengevat

  • Gemaakt van synthetische materialen, o.a. gerecycled plastic (geen dierlijke materialen)

  • De pasvorm is breed

  • Unisex: maat 30 - 49

  • 5,5 mm zool en 3 mm inlegzool

  • Verkrijgbaar in twee kleuren (blauw en zwart)

  • Normale tot hoge wreef

  • Veel volume en ruimte bij de enkels

Over Freet

Freet is een merk uit de UK. De schoenen worden geproduceerd in China. Naar eigen zeggen werken ze langdurig met hun partners in China en betalen ze meer dan gemiddeld. Ook houden ze zich aan de EU richtlijnen wat betreft de materialen en werkomstandigheden.

Houdt er rekening mee dat als je via hun eigen webshop koopt, dat dit wordt gezien als een oversea order. Dat wil zeggen dat ze hier geen belasting over rekenen. Tegelijkertijd kan het wel zijn dat je hiervoor belasting en inklaringskosten zult moeten betalen bij aankomst. Deze kosten kunnen oplopen zodra het bedrag hoger wordt.
Wil je dit voorkomen? Bestel ze dan bij Barefoot & More.

Pasvorm

De Freet Flex voelt aan als een slofje en geeft echt een barefoot gevoel. Het materiaal is heel dun en het rekt ook mee. Dus als je bijv. een hallux valgus hebt, dan kan ik mij voorstellen dat deze schoenen je net wat meer ruimte geven dan in andere modellen. Ook is Freet vrij breed qua pasvorm.

Dit model heeft ook veel volume. Ik heb een hoge wreef en vaak zit een schoen mij te strak bovenop mijn voet, maar hierbij moet ik de veters heel straks aantrekken om ze goed vast te krijgen. Dit heeft er ook mee te maken dat deze schoenen vrij ruim aan de enkels vallen.

De vorm van de neus is het meest geschikt voor een Egyptische voet, maar kan door het flexibele materiaal zeker ook gedragen worden door andere voetvormen, vooral omdat ze ook breed en flexibel zijn.

Maatvoering

Op de website van Freet vindt je per model de binnenlengte van de zool. Dat is wel aan te raden om deze goed te bekijken voordat je besteld. Op de website van Barefoot & More worden deze ook getoond.

Mijn voet is 23,7 cm lang. Normaal draag ik maat 38 of 39, afhankelijk van het merk. In de Freet Flex heb ik maat 40 gekozen. Het zooltje is ongeveer 25 cm bij 10cm.

Normaal is 25 cm mijn ideale binnenlengte, maar ik vind ze wel wat ruim vallen, maar dat komt vooral ze bij mij ruim zijn om mijn smalle enkels. Een maat kleiner zit dan net iets te krap bij de 4e en 5e teen.

Comfort & gebruik

Ze zitten erg comfortabel aan je voet. De zool is 8,5 mm, maar ze voelen een stuk meer barefoot dan andere merken met een vergelijkbare zooldikte. Als je iets meer demping wilt, dan kun je het 3mm zooltje wisselen voor een 6 mm zooltje (dat los te koop is). Het materiaal is heel licht en flexibel, dus dat zit erg prettig.

Dit is met name een schoen voor buiten in het voorjaar en de zomer. Het materiaal is dun, dus je zult er geen warme voeten in hebben in de herfst of winter.

Deze schoen vind ik minder geschikt voor high-intensive sporten met veel zijwaartse bewegingen, vanwege het flexibele materiaal.

Zool

Nu komen we bij het gedeelte waar ik persoonlijk minder blij mee ben. Deze zool van Freet heeft een bolling. Wanneer je de schoen neerzet op de grond en een duwtje geeft, dan wiebelt de schoen op en neer. Als je dat vergelijkt met een ander merk, bijvoorbeeld Xero Shoes, dan blijft de schoen helemaal recht staan.

Is dat nadelig? Ik heb te weinig expertise op dat gebied om daar een gedegen antwoord op te geven. Er zijn mensen die ontzettend graag op Freet lopen en daar ook geen last van hebben. Dus het hoeft zeker geen probleem te zijn.

Er zijn ook meerdere mensen die dit wel nadelig vinden. Wel heb ik zelf gemerkt dat ik last krijg van mijn enkel bij het lopen op de Freet. Ik ben namelijk hypermobiel in mijn gewrichten en daardoor geef ik de voorkeur aan een volledig platte en stabiele zool.

Kwaliteit / levensduur

Deze schoen voelt wat goedkoop aan. Je ziet onafgewerkte rafeltjes en lijm langs de rand van de zool en de zool is alleen gelijmd (niet gestikt). Dat past natuurlijk ook wel bij de prijs. Ze zijn te koop onder de 100 euro en worden in China geproduceerd.

Het materiaal is heel dun en flexibel (wat prettig zit), maar dat maakt het natuurlijk ook wat kwetsbaarder. Vanwege de instabiliteit aan de enkel is dit een model dat ik helaas niet zelf zal dragen. Ik kan dus niet zoveel vertellen over de levensduur van dit model.

Pluspunten

  • Goed barefoot gevoel (zit als een slofje)

  • Vormt zich heel fijn aan je voet en rekbaar door het materiaal

  • Veel volume / ruimte bij de enkel en wreef

  • Betaalbaar (onder de €100)

Aandachtspunten

  • De zool heeft een bolling. Sommige mensen hebben daar last van.

  • Freet is een bedrijf uit de UK. Houdt rekening met extra belasting - en douane kosten als je direct bij de leverancier besteld.

  • Vanwege de hoge mate van flexibiliteit vind ik ze minder geschikt voor hoog intensieve sporten

Waar te koop

In Nederland koop je ze bij Barefoot & More of via Freet.com (houdt rekening met douanekosten)

Vorige
Vorige

Review: Bar3foot Elf Denver

Volgende
Volgende

Sportieve barefoot sandalen voor wandelen en hardlopen